Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy regularna konsumpcja kawy chroni przed rakiem piersi?

O zdrowotnych walorach „małej czarnej” w ostatniej dekadzie zrobiło się szczególnie głośno. Intensywne badania naukowe pozwoliły odkryć wiele rozmaitych korzyści płynących z regularnej konsumpcji kawy. Wiadomo już dziś, że kawosze są zazwyczaj szczuplejsi, a także mniej narażeni na cukrzycę czy niektóre choroby neurodegeneracyjne. Ostatnio w rozmaitych artykułach pojawiają się także informacje, że substancje zawarte w nasionach kawy chronią przed niektórymi postaciami nowotworów, takimi jak rak piersi.

Do dość optymistycznych wniosków skłaniają badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Karolinska Institutet, które wykazały, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko nowotworów piersi. Badacze wzięli pod uwagę czynniki związane ze stylem życia i częstotliwością konsumpcji kawy wśród kobiet dotkniętych chorobą nowotworową oraz kobiet zdrowych. Okazało się, że panie regularnie sięgające po małą czarną rzadziej chorowały na hormononiezależnego raka piersi, niż kobiety unikające tego napoju.

Odmiennego zdania są natomiast badacze z Harvard Medical School w Bostonie, którzy postanowili przeanalizować dane  dotyczące stanu zdrowia i nawyków żywieniowych niemal 39000 pielęgniarek. Zdaniem tych naukowców, konsumpcja napojów zawierających kofeinę nie wpływa w sposób istotny na ryzyko wystąpienia nowotworów piersi. Co więcej, kobiety częściej spożywające tę substancję, gdy już zachorują na raka piersi, mają niestety gorsze rokowania, nowotwór u nich rozwija się bowiem szybciej.

Tak naprawdę istnieje wiele publikacji opartych na rozmaitych badaniach dotyczących wpływu konsumpcji kawy na ryzyko zachorowania na raka piersi. Wnioski autorów często są jednak sprzeczne, co wydaje się raczej zaciemniać niż rozjaśniać omawianą tutaj zależność. Prawdopodobnym jest, iż istnieją dodatkowe czynniki rzutujące na wyniki przeprowadzonych obserwacji.

Do dość interesujących wniosków doszli norwescy naukowcy, którzy po przeanalizowaniu danych dotyczących trybu życia, stanu zdrowia, masy i składu ciała oraz częstotliwości konsumpcji kawy w grupie 14.593 kobiet zauważyli, że czynnikiem niezmiernie istotnym jest BMI. Okazało się, że w przypadku kobiet szczupłych regularna konsumpcja kawy chroni przed rakiem piersi, jednakże u kobiet z nadwagą i otyłych zależność  ta jest odwrotna.

Wnioski

Czy regularna konsumpcja kawy chronić może przed rakiem piersi? Póki co, pomimo wielu badań niestety jeszcze nie wiadomo. Niektóre dane jednak wskazują, że potencjalny wpływ substancji zwartych w kawie na kancerogenezę uzależniony jest w pewnej mierze od masy ciała. 

Źródła: • Li J, Seibold P, Chang-Claude J, Flesch-Janys D, Liu J, Czene K, Humphreys K, Hall P. Coffee consumption modifies risk of estrogen-receptor negative breast cancer. Breast Cancer Res. 2011 May 14;13(3):R49. • Michels KB, Holmberg L, Bergkvist L, Wolk A. Coffee, tea, and caffeine consumption and breast cancer incidence in a cohort of Swedish women.. Ann Epidemiol. 2002 Jan;12(1):21-6. • L. J. Vatten, K. Solvoll, and E. B. Løken Br. Coffee consumption and the risk of breast cancer. A prospective study of 14,593 Norwegian women. J Cancer. 1990 August; 62(2): 267–270.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.