Nie tylko kremy, maseczki i zabiegi pielęgnacyjne, ale w dużej mierze także sposób odżywiania wpływać mogą na stan zdrowia i kondycję Twojej skóry. Matowy wygląd, nadmierne wysuszenie, a także skłonność do przetłuszczania czy pojawiania się zaskórników i pryszczy związana może być niedoborami pokarmowymi bądź też nadmierną konsumpcją określonych produktów żywnościowych. Jeśli chcesz poprawić wygląd swojej skóry, postaraj się zastosować do poniższych wskazówek.
Jedz warzywa i owoce
Warzywa i owoce są cennym źródłem składników, które mogę wyraźnie wpływać na kondycję Twojej skóry. Zawarte w nich związki fenolowe, a także witamina C i prowitamina A wraz z innymi karotenoidami zmniejszają aktywność wolnych rodników oraz – co niezwykle istotne – chronią przed nadmierną glikacją białek strukturalnych, opóźniając procesy starzenia, pozytywnie wpływając na elastyczność i sprężystość Twojej skóry. Nie bez znaczenia jest też pozytywne oddziaływanie warzyw i owoców na równowagę kwasowo-zasadową.
Jedz ryby morskie i owoce morza
Odpowiednio wysokie spożycie ryb morskich i owoców morza pozwala dostarczyć odpowiedniej dawki witaminy D oraz kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie i których właściwa podaż może być niezmiernie pomocna u osób z borykających się z problemami takimi jak zaskórniki i pryszcze. Wspomniana witamina D powoduje wzrost produkcji katelicydyny – związku chroniącego skórę przed infekcjami. Szczególnie korzystne efekty związane ze zwiększeniem jej podaży notowano w przypadku osób z atopowym zapaleniem skóry.
Wyeliminuj słodycze
Spożywanie wysokoglikemicznych produktów żywnościowych wybitnie sprzyja powstawaniu pryszczy i zaskórników, a także przyspiesza procesy starzenia się skóry. Eliminacja z diety słodyczy, słodkich napojów i innych źródłem pokarmowych cukrów rafinowanych może w krótkim czasie skutkować wyraźnym poprawieniem kondycji Twojej cery. Wskazują na to badania naukowe, a kwestia ta coraz częściej podnoszona jest również przez samych dermatologów.
Ogranicz spożycie nabiału
Chociaż produkty mleczne są znakomitym źródłem białka, wapnia, witamin z grupy B, to wysokie ich spożycie w niektórych przypadkach może zwiększać ryzyko powstawania pryszczy i zaskórników. Osoby borykające się z trądzikiem mogą spróbować pod kontrolą dietetyka wyeliminować produkty mleczne ze swojej diety, kompensując poprzez spożycie innych pokarmów powstały deficyt wapnia, białka i witamin.
Jedz podroby
Jeśli masz problem z nadmiernie wysuszającą się cerą, zadbaj o odpowiednie spożycie witaminy A. Niedoborom tej witaminy sprzyja umiłowanie do niskotłuszczowych diet i bazowanie na odtłuszczonych produktach żywnościowych. Warto pamiętać, że znakomitym źródłem tej witaminy są podroby takie jak wątróbka, którą warto kilka razy w miesiącu sobie zaserwować.
Pij wodę
Odwodnienie odciska wyraźne piętno na kondycji skóry. Właściwe spożycie płynów takich jak woda mineralna może mieć więc istotny wpływ na wygląd Twojej cery. Staraj się pić małymi łykami przez cały dzień i nie dopuszczaj do tego, by towarzyszyło Ci wyraźne uczucie pragnienia. Zwłaszcza jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, a także gdy stosujesz wysokobiałkowe diety, znaczenie niezmiernie istotne ma odpowiednie nawodnienie organizmu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.