Nawet zupełnie pomijając najnowsze doniesienia ze świata nauki, odwołując się jedynie do logiki, oczywistym wydaje się stwierdzenie, że ponieważ żywność jest podstawowym źródłem składników odżywczych, zarówno tych o charakterze energetycznym, jak i budulcowym czy regulatorowym, to odpowiedni sposób odżywiania wpływa na zaopatrzenie tkanek i narządów w potrzebne im substancje. Zasada ta tyczy tak samo tkanki nerwowej, mięśniowej, jak i też skóry, włosów czy paznokci.
Co istotne, ponieważ nasz organizm za priorytet uznaje optymalne zaopatrzenie mózgu i narządów o znaczeniu elementarnym dla zachowania wszystkich potrzebnych funkcji życiowych w niezbędne im składniki, w przypadku jakichkolwiek niedoborów niedożywione zostają tkanki i mniej strategicznym znaczeniu, dlatego wszelkie deficyty witamin, składników mineralnych i innych ważnych związków odbijają się tak wyraźnie na naszym wyglądzie zewnętrznym. Wielu osobom tymczasem wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie lepszych kosmetyków, które – zgodnie z treścią reklam – „odżywią” nasze włosy, skórę, czy paznokcie.
Niestety takie przekonanie jest dość naiwne. Owszem, poprzez zastosowanie rozmaitych kremów, szamponów czy odżywek uzyskujemy pożądany efekt optyczny, jednak zazwyczaj nawet w minimalnym stopniu nie rozwiązujemy istoty problemu.
Wyjściem z tej sytuacji nie są również popularne suplementy z kategorii „zdrowie i uroda”, które zawierają zazwyczaj komplet witamin, wyciągi ze skrzypu i mikroskopijne ilości siarkowych aminokwasów (l-cysteiny i l-metioniny). Owszem wyrównanie niedoborów witaminowych może być w niektórych wypadkach skuteczne, ale podstawą jest odpowiednia kompozycja jadłospisu. Dieta musi być zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze nie tylko witaminy, ale także białko, kwasy tłuszczowe, wodę, składniki mineralne etc…
Wpływ diety na stan skóry został wykazany w rozmaitych badaniach. Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Gifu zaobserwowali, że u kobiet, których dieta bogata jest w zielone i żółte warzywa, głębokość zmarszczek jest zdecydowanie niższa. Diety niskotłuszczowe powodowały natomiast pogorszenie elastyczności skóry. Istnieją także badania naukowe, w których autorzy wykazali, iż diety zasobne w cukry proste i nabiał doprowadzają do przetłuszczania się cery i zwiększają nasilenie trądziku. Podobnie niedobory żelaza i aminokwasu l-lizyny w diecie powodują nadmierne wypadanie włosów u kobiet. Spore znaczenie dla kondycji włosów może mieć także cynk i związki siarkowe takie jak tauryna oraz niektóre przeciwutleniacze.
Podsumowanie
Wpływ sposobu odżywiania na wygląd włosów, skóry i paznokcie jest zdecydowanie niedoceniany. Przeceniana natomiast jest często rola niektórych „odżywczych” kosmetyków reklamowanych w TV. Zabiegi pielęgnacyjne powinny obejmować odpowiedni sposób odżywiania, zakładający właściwe spożycie warzyw, owoców, białka i tłuszczu.