Gdyby schematycznie opisać typowy obiad osoby aktywnej fizycznie i dbającej o zdrowie, to okazało by się, że w większości przypadków jest to mięso + ryż (albo makaron czy ziemniaki) + surówka. Wariacji na temat przygotowania mięsa i surówek jest mnóstwo – natomiast wartościowe modyfikacje na temat makaronu, ryżu lub ziemniaków są już znacznie mniej popularne. Tymczasem przy odrobinie inwencji można wręcz zrewolucjonizować oblicze tych produktów żywnościowych oraz wzbogacić o dodatkowe walory prozdrowotne.
Ryż
Ryż curry i ryż paprykowy
Przepis banalnie prosty – odmienia nie tylko smak ryżu, nadaje mu także interesujących kolorów, dzięki czemu pobudzony zostanie zarówno zmysł smaku jak i wzroku.
Wystarczy do połowy zjadanej porcji ryżu dodać curry i starannie wymieszać. Natomiast drugą połowę wymieszać z papryką ostrą lub słodką.
Aby dodatkowo uatrakcyjnić danie, zachęcam do uformowania ryżowych „babek”. Wystarczy do opłukanej zimną wodą filiżanki lub miseczki nałożyć ryż dość mocno go ubijając, a następnie uformować na talerzu „babkę” z ryżu. Dzięki temu, nie tylko przypomną nam się zabawy w piaskownicy, ale także spożywany posiłek nabierze eleganckiego charakteru.
Ziemniaki
Puree ziemniaczane
Sposobów na wykonanie ziemniaczanego puree jest całe mnóstwo. Szczególnie interesującym pomysłem jest zmiksowanie ugotowanych uprzednio ziemniaków z dodatkiem mleka i innych warzyw.
I tak, na przykład, bardzo dobrze smakują ziemniaki zmiksowane z ugotowaną marchewką, przyprawione szczyptą gałki muszkatołowej. Można również poeksperymentować z brokułami, zielonym groszkiem, kalafiorem oraz szpinakiem.
I w tym przypadku ziemniaki nabiorą nowego charakteru, a danie zyska na atrakcyjności. Posiłek po prostu przestanie być nudny.
Makaron
Makaron z sosem orzechowo - bakłażanowym
Średniej wielkości bakłażana upiecz w piekarniku w temperaturze około 180 stopni (przez mniej więcej 20-30 minut).
Po lekkim przestudzeniu zdejmij z niego skórę, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj z dodatkiem niewielkiej garści orzechów włoskich i czosnku.
Dodaj oliwy z oliwek w ilości, która sprawi, że sos nabierze kremowej konsystencji. Przypraw całość pieprzem, solą i natką pietruszki.
Tak przygotowanym sosem polej makaron bezpośrednio przed spożyciem.
Podsumowanie
Jak widać dania z ryżem, makaronem czy ziemniakami wcale nie muszą być nudne. Pamiętaj, że zdrowa dieta to dieta urozmaicona, dlatego nie zmuszaj się do jedzenia ciągle tych samych nudnych potraw.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.