W ostatnich czasach zauważalny jest zwrot w kierunku żywności o wyraźnych walorach prozdrowotnych. Zwłaszcza młode osoby aktywne fizycznie coraz większą uwagę zaczynają przykładać do tego co jedzą - czytają etykiety, sprawdzają skład i pochodzenie produktów. Przeglądając zamieszczane na forach internetowych diety zauważyć można, że dominują w nich chude mięsa gotowane na parze, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze, pojawiają się też ryby czy warzywa takie jak brokuły bądź szpinak. Cola i inne słodzone napoje zastępowane są wodą.
Niby wszystko zmierza w dobrym kierunku i choć ten prozdrowotny trend nie ma jeszcze globalnego zasięgu, to i tak wydaje się bardzo optymistyczny. Kiedy jednak przyjrzeć się bliżej popularyzowanym metodom komponowania jadłospisów, w oczy zaczyna razić dość istotny defekt, a mianowicie totalna powtarzalność posiłków oraz monotonia. Każdy kolejny dzień „zdrowej” diety okazuje się być kopią dnia poprzedniego. Każdy kolejny tydzień jest powieleniem minionego tygodnia. I tak oto prawidłowo zbilansowana - na pierwszy rzut oka, dieta staje się zaprzeczeniem własnej idei, zamiast wpierać zdrowie i zrównoważony rozwój doprowadza niekiedy do zubożenia wewnątrzustrojowej puli makro i mikroskładników, dodatkowo sprzyjając stagnacji i wpędzając w nudną rutynę.
Czym jest różnorodność?
Różnorodność, czyli integralny element zdrowej, zbilansowanej diety stał się niemal zapomnianą, a na pewno rzadko praktykowaną zasadą, której mało kto poświęca należytą uwagę. Dla młodych osób aktywnych fizycznie mięso = pierś z kurczaka, nabiał = twaróg, ryba = tuńczyk z puszki, węgle = płatki lub ryż, warzywa równa się pomidor lub w porywach brokuły, tłuszcz = oliwa z oliwek i tyle. Tak jakby reszta produktów po prostu nie istniała. W powszechnym przekonaniu wołowina jest zbyt droga, wieprzowina zbyt tłusta, podroby – to „podrabiane” mięso. Mało tego owoce postrzegane są jedynie jako źródło cukru, masło - cholesterolu, a większość warzyw jako kolorowy wypełniacz, na które zazwyczaj – mówiąc wprost - szkoda kasy.
Wartościowe, ale czy korzystne dla zdrowia?
Warto zdać sobie sprawę, że nawet pokarmy postrzegane jako wartościowe i zdrowe mogą wpływać niekorzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu w sytuacji, w której są jadane w zbyt dużych ilościach i zbyt często. Spożywane jedzenie jest źródłem zarówno substancji odżywczych, jak i specyficznych dla siebie związków nieodżywczych lub antyodżywczych. Jeśli dieta jest zróżnicowana to nie dochodzi to kumulacji tych substancji i i nie stanowią one zagrożenia, jeśli jednak dieta jest monotonna – to sytuacja wygląda już mniej kolorowo.
Przykładowo:
Zbyt wysoka i nagminna konsumpcja nabiału zwiększa ekspozycję organizmu na związki estrogenowe, zbyt wysoki udział mięsa drobiowego od zwierząt hodowanych na skalę przemysłową może spowodować, że w diecie znajdzie się zbyt dużo pochodnych antybiotyków, zbyt wysoki udział szpinaku utrudni przyswajanie wapnia i zwiększy ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, nadmiar błonnika może utrudniać wchłanianie niektórych składników mineralnych i powodować zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.
O tym pamiętaj
Pamiętać także należy, że różne pokarmy są źródłem rozmaitych witamin i składników mineralnych i bez właściwego urozmaicenia diety pokrycie zapotrzebowania w dłuższej perspektywie może okazać się niemożliwe. Nie bez znaczenia jest też kwestia smakowitości diety, nawet lubiane początkowo przez nas potrawy – jeśli będą spożywane dzień w dzień – stracą na atrakcyjności. W sytuacji, w której jedzenie przestanie nam smakować, zaczniemy odczuwać większą ochotę na niezdrowe przekąski i zamiast dietę urozmaicić zdrowymi posiłkami raz w tygodniu zafundujemy sobie kebab, raz pizzę, raz hamburgera i tym sposobem dieta co prawda zyska na różnorodności, tracąc niestety jednocześnie na wartości odżywczej i zdrowotności.
Podsumowanie
Różnorodność jest integralnym elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Dieta monotonna, oparta jedynie na kilku produktach żywnościowych nigdy nie będzie zdrowa, smaczna ani pełnowartościowa. Jeśli od dłuższego czasu odżywiasz się ciągle w ten sam sposób, powielając dzień w dzień to samo menu, zrewiduj swoje podejście i wprowadź pewne urozmaicenia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.