Pokarm Bogów
Czekoladę wytwarza się z nasion kakaowca. To właśnie ziarna tej rośliny odpowiedzialne są za wszystkie prozdrowotne właściwości, które znajdziemy w czekoladzie, dlatego już od 1753 często nazywana była „pokarmem bogów”. Czekolada może więc być zdrowa, jeśli unikniemy przetwarzania i wysokich temperatur. Najwięcej korzyści otrzymamy poprzez zjedzenie surowej czekolady bez żadnych dodatków.
Surowa czekolada
Kakaowiec jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy (polifenole, katechiny i epikatechiny), magnezu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi. Wysuszone nasiona kakaowca zawierają bardzo wysoką dawkę witaminy C, około 44 g na 100 g. Niestety znika ona po obróbce chemicznej i przetworzeniu. Surowe ziarno kakaowca zawiera również kwasy tłuszczowe omega 6, które po przetworzeniu wywołują stany zapalne. Ziarna kakaowca zawierają również fenyloetyloaminy (PEA), anandamid, tryptofan, serotoninę, błonnik i metyloksantyny.
Ziarna kakaowca wspierają działanie układu krążenia i przywracają naturalną równowagę emocjonalną. Jest to jeden z najlepszych produktów należących do grupy superfoods. Flawonole kakaowca działają korzystnie u osób starszych, poprawiają funkcjonowanie mózgu i zaburzenia funkcji kognitywnych. Surowa czekolada ma więc bardzo dużo prozdrowotnych właściwości.
Odchudzająca działanie kakaowca
Fenyloetyloaminy (PEA) to związki chemiczne, które występują w ziarnach kakaowca. Są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury, dlatego spożywanie nieprzetworzonych ziaren pozwoli czerpać z nich korzyści. Okazuje się, że dzięki PEA miłość i czekolada są bardzo powiązane, gdyż fenyloetyloaminy są produkowane przez zakochaną osobę! Odpowiednie stężenie PEA oraz dawka magnezu sprawia, że zmniejsza się łaknienie. Z tego powodu kakaowiec sprawdza się w dietach odchudzających oraz poprawia samopoczucie. Jego ziarna nie zawierają także cukru, a w zależności od odmiany, zawierają około 50% bardzo dobrych tłuszczy.
Zdrowa czekolada powinna się składać tylko z jednego składnika – ziaren kakaowca. Wszystkie inne składniki, takie jak cukier, nabiał, substancje chemiczne, konserwujące i niezdrowe dodatki, zaburzają jej zdrowotne właściwości.