Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czekolada na odchudzanie?

Czekolada na odchudzanie?
Praktycznie każdy ją uwielbia! Jest smaczna, słodka, rozpływa się w ustach i doskonale poprawia humor. Czekolada to jeden z najbardziej popularnych i ulubionych przez wszystkich słodkich przysmaków. Jednak często musimy z niej zrezygnować, kiedy w grę wchodzi nasza sylwetka i zdrowa dieta. Czy czekolada może być zdrowa? Okazuje się, że tak!

Pokarm Bogów

Czekoladę wytwarza się z nasion kakaowca.  To właśnie ziarna tej rośliny odpowiedzialne są za wszystkie prozdrowotne właściwości, które znajdziemy w czekoladzie, dlatego już od 1753 często nazywana była „pokarmem bogów”. Czekolada może więc być zdrowa, jeśli unikniemy przetwarzania i wysokich temperatur.  Najwięcej korzyści otrzymamy poprzez zjedzenie surowej czekolady bez żadnych dodatków.

Surowa czekolada

Kakaowiec jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy (polifenole, katechiny i epikatechiny), magnezu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi. Wysuszone nasiona kakaowca zawierają bardzo wysoką dawkę witaminy C, około 44 g na 100 g. Niestety znika ona po obróbce chemicznej i przetworzeniu. Surowe ziarno kakaowca zawiera również kwasy tłuszczowe omega 6, które po przetworzeniu wywołują stany zapalne. Ziarna kakaowca zawierają również fenyloetyloaminy (PEA), anandamid, tryptofan, serotoninę, błonnik i metyloksantyny.

Ziarna kakaowca wspierają działanie układu krążenia i przywracają naturalną równowagę emocjonalną. Jest to jeden z najlepszych produktów należących do grupy superfoods. Flawonole kakaowca działają korzystnie u osób starszych, poprawiają funkcjonowanie mózgu i zaburzenia funkcji kognitywnych. Surowa czekolada ma więc bardzo dużo prozdrowotnych właściwości.

Odchudzająca działanie kakaowca

Fenyloetyloaminy (PEA) to związki chemiczne, które występują w ziarnach kakaowca. Są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury, dlatego spożywanie nieprzetworzonych ziaren pozwoli czerpać z nich korzyści. Okazuje się, że dzięki PEA miłość i czekolada są bardzo powiązane, gdyż fenyloetyloaminy są produkowane przez zakochaną osobę! Odpowiednie stężenie PEA oraz dawka magnezu sprawia, że zmniejsza się łaknienie. Z tego powodu kakaowiec sprawdza się w dietach odchudzających oraz poprawia samopoczucie. Jego ziarna nie zawierają także cukru, a w zależności od odmiany, zawierają około 50% bardzo dobrych tłuszczy.

Zdrowa czekolada powinna się składać tylko z jednego składnika – ziaren kakaowca. Wszystkie inne składniki, takie jak cukier, nabiał, substancje chemiczne, konserwujące i niezdrowe dodatki, zaburzają jej zdrowotne właściwości.

W artykule mówimy o: Zdrowie Odchudzanie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę