Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. W dobie mody na wyszukane egzotyczne owoce często o nich zapominamy. Tymczasem jabłka mają wiele odmian, dostępne są cały rok, a powiedzenie głosi, że spożywanie jednego jabłka dziennie zapewni nam zdrowie i uchroni od wizyt u lekarza. Kiedy powinniśmy sięgać po jabłka, a kiedy mogą nam zaszkodzić?
Wartości odżywcze jabłek
Jabłka należą do niskokalorycznych owoców. Średnie jabłko waży około 150 g i dostarcza ok. 70 kcal. Jedno jabłko pokrywa 12 proc. zapotrzebowania na błonnik pokarmowy oraz 18 proc. zapotrzebowania na witaminę C. Owoc ten zawiera też pewne ilości witamin z grupy A i B, oraz potas. W zależności od odmiany skład witamin i minerałów może się różnić. Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy.
Jabłka są bogatym źródłem pektyn
Stanowią one jedną z frakcji błonnika rozpuszczalnego. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie, między innymi kobalt i ołów. Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit. Pektyny mogą sprzyjać również obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Wpływają również na regularne wypróżnianie się.
Wysoka zawartość pektyn może stanowić zarówno zaletę jabłek, jak i również niekiedy ich wadę. Przy spożyciu dużej ilości jabłek, a tym samym pektyn, mogą wystąpić problemy z bólami brzucha oraz ze wzdęciami. Może to wynikać z procesów fermentacji.
Jabłka lepiej jeść ze skórką czy bez?
Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie, lub kwaśne. Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów.
Jabłka warto spożywać ze skórką. Przed spożyciem jabłka należy dokładnie umyć. To bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Pod skórką kryje się najwięcej witaminy C. Witaminy tej znajdziemy najwięcej w surowych owocach. W wyniku obróbki termicznej ilość witaminy C zmniejsza się. Im dłuższa obróbka termiczna, tym większe ubytki w wartościach odżywczych.
Nie dla każdego surowe jabłka będą jednak dobrym pomysłem. W postaci musu pieczone lub gotowane jabłka stają się łatwiej strawne. Z tego też względu w diecie lekko strawnej poleca się jabłka po obróbce termicznej.
Jabłka dostarczają sporo fruktozy. Jedno jabłko dostarcza jej około 9 g. Nie należy obawiać się fruktozy pochodzącej z owoców. Niekiedy jednak obserwuje się nietolerancje tego cukru. W takim wypadku jabłka mogą powodować wzdęcia.
Podsumowanie
Pamiętajmy, by zawsze wybierać jabłka nieuszkodzone, niepoobijane, nienadgniłe. Uszkodzone owoce bardzo szybko się psują. Zawierają również szkodliwe dla zdrowia patuliny.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.