Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Diety niskotłuszczowe obniżają poziom dobrego cholesterolu

Diety niskotłuszczowe polecane są często jako element profilaktyki chorób układu krążenia. Tłuszcz pokarmowy przez wiele osób uważany jest za „zło konieczne”, które należy ograniczać - zwłaszcza wtedy, kiedy profil lipidowy krwi ulega zaburzeniu. W świetle dostępnej literatury naukowej wydaje się być to zabiegiem nie tylko bezzasadnym, co wręcz – szkodliwym.

Cholesterol w organizmie ludzkim transportowany jest w postaci lipoprotein. Główne frakcje to LDL – czyli lipoproteiny o małej gęstości, które rozwożą cholesterol po tkankach obwodowych (tzw. zły cholesterol) oraz HDL, czyli lipoproteiny o dużej gęstości, które „zbierają” cholesterol z tkanek i dostarczają do wątroby (tzw. dobry cholesterol). LDL w podwyższonych zakresach działa więc miażdzycogennie, a HDL – antymiażdżycowo. Choć podwyższony poziome cholesterolu całkowitego stanowi wskaźnik ryzyka zapadalności na choroby układu krążenia, to zdecydowanie istotniejsza wydaje się być relacja HDL do LDL.

Grupa amerykańskich naukowców (Marshall i wsp.) przeprowadziła prospektywne badanie dotyczące wpływu stylu życia (dieta, ćwiczenia aerobowe, joga) osób zagrożonych chorobą wieńcową na parametry lipidowe krwi. Przez pierwszy kwartał spożycie tłuszczu wynosiło 10% kaloryczności jadłospisu, a więc było dość niskie. Po tym okresie zostało dodatkowo obniżone do 8,7% kaloryczności jadłospisu, wprowadzono też modyfikację aktywności (zwiększenie czasu trwania aerobów z 180 do 194 minut na tydzień).

Jak się okazało skrajnie niskie spożycie tłuszczu doprowadza do obniżenia poziomu HDL – czyli dobrego cholesterolu (o około 8,3%), zwiększa też poziom triacylogliceroli we krwi (o 17,6%). Wpływ ten był znoszony jedynie częściowo przez zwiększenie aktywności fizycznej. Na tej podstawie można stwierdzić, że bardzo niskotłuszczowe diety wywierać mogą niekorzystny wpływ na profil lipidowy i paradoksalnie – zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

 

Źródła: The role of exercise in modulating the impact of an ultralow-fat diet on serum lipids and apolipoproteins in patients with or at risk for coronary artery disease. Marshall DA, Vernalis MN, Remaley AT, Walizer EM, Scally JP, Taylor AJ.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.