Jeśli próbujesz schudnąć, to z pewnością zdarzyło Ci się szukać szybkich i bezbolesnych metod, jednak warto mieć na uwadze, że są one najczęściej tymczasowe i niewystarczające (a niekiedy niebezpieczne). Nie możesz oczekiwać trwałych rezultatów odchudzania bez mądrej, zbilansowanej diety, regularnych ćwiczeń i sumienności. Niektórzy na myśl o diecie krzywią się, bo kojarzy się ona tylko z jałowym jedzeniem, które ani nie wygląda, ani nie smakuje.
Które przyprawy mają największą moc wspomagania odchudzania?
Popularne zioła i przyprawy, które naukowcy zalecają, aby pomóc organizmowi szybciej spalać tłuszcz i dodatkowe kalorie, to:
Pieprz cayenne
Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, organiczną substancję chemiczną pochodzącą z czerwonej papryki chilli. To właśnie ona nadaje jej ostry smak. Co więcej, ma ona właściwości zmniejszania uczucia głodu, a co za tym idzie spożycia kalorii — dzieje się tak, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu hormonu głodu, greliny. Nie bez powodu jest częstym składnikiem w suplementach wspomagających odchudzanie.
Imbir
Imbir to kolejna przyprawa, która może zdziałać cuda w kwestii odchudzania. Ta termogeniczna przyprawa wpływa na zmniejszenie apetytu, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiegać skokom glukozy po spożyciu pokarmów bogatych w cukier lub węglowodany. Jest również znana jako naturalny środek, który pomaga łagodzić ból, zmniejszać stany zapalne, łagodzić nudności i różne problemy trawienne, przyspieszać opróżnianie żołądka i nie tylko.
Cynamon
Wiele badań udowodniło, że cynamon może pomóc ustabilizować poziom glukozy we krwi, poprawić wrażliwość na insulinę i ograniczyć zachcianki żywieniowe.
Posyp cynamonem kawę, herbatę, jogurt, smoothie, owsiankę, pieczone plasterki jabłka, pomarańcze, dodaj do marynaty do kurczaka itp., ale nie używaj więcej niż jednej łyżeczki dziennie, ponieważ zbyt duża jego ilość może być toksyczna.
Czarny pieprz
Czarny pieprz zawiera piperynę, kolejny magiczny składnik, który często się pojawia w suplementach wspomagających odchudzanie. I choć pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw, to nie każdy wie, że ten aktywny składnik skutecznie hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych, pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu. Oprócz obniżania wagi i zapobiegania przybieraniu na wadze piperyna ma również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność.
Kurkuma
Badanie na myszach przeprowadzone przez Tufts University i inne solidne dowody naukowe sugerują, że duże dawki kurkuminy, substancji chemicznej w kurkumie, mogą skutecznie zmniejszać stan zapalny i wspomagać utratę wagi u ludzi i zwierząt poprzez podniesienie temperatury ciała, zwiększenie tempa metabolizmu i blokowanie syntezy tłuszczów.
Twój organizm najlepiej wchłonie tę jaskrawo żółtą przyprawę, jeśli będziesz ją spożywać w połączeniu z czarnym pieprzem. Dodawaj ją do gulaszów i zup lub posypuj nią pieczone warzywa, jajka, komosę ryżową, dania curry lub orzechy. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością, bo wtedy Twoje danie będzie dość gorzkie. A jeśli nie lubisz jej smaku, możesz, zamiast tego wypróbować suplement kurkumy.
Kmin
Kmin to kolejna przyprawa, która może wzbogacić smak potrawy, a jednocześnie wspomóc utratę masy ciała i poprawić inne parametry zdrowia jak np. zdrowie układu krążenia. Jest to dość uniwersalna przyprawa i pasuje do wielu dań np. zup, gulaszów i innych dań jednogarnkowych (zarówno mięsnych, jak i warzywnych), sosów i marynat, pieczonych warzyw, wypieków takich jak chleb czy bułki i wiele innych.
Chrzan
Chrzan jest stosowany w celach leczniczych od tysięcy lat. Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co czyni go bezpiecznym dodatkiem do dań. Zawiera naturalne substancje chemiczne zwane izotiocyjanianami, które pomagają w utracie wagi poprzez naturalne przyspieszenie metabolizmu.
Oprócz smaku chrzan pomaga promować zdrowe trawienie. Na przykład wspomaga pracę wątroby i należy do grupy środków żółciopędnych, ponieważ pobudza pęcherzyk żółciowy do uwalniania żółci, kluczowego aspektu procesu trawiennego, który pomaga utrzymać cały układ w zdrowiu.
Kardamon
Kto by pomyślał, że taka prosta przyprawa jak kardamon może zdziałać cuda w procesie odchudzania? Niezależnie od tego, czy jest to kojąca herbata, czy po prostu żucie kilku strąków, kardamon ma wiele zalet, a utrata wagi jest jedną z najważniejszych.
Nie tylko pomaga w zmniejszaniu wzdęć i wspomaganiu lepszego trawienia, ale regularne spożywanie może również przyspieszyć metabolizm, a także zmniejszyć ryzyko wysokiego poziomu cukru we krwi. Ważne jest jednak, aby nie spożywać go w nadmiarze i przestrzegać zalecanej dawki.
Podsumowanie
Przyprawy to świetny sposób na wzbogacenie smaku potraw. Nie tylko zapobiegają nudzie na talerzu, ale mają też wiele korzyści zdrowotnych, a dodatkowo wspomagają odchudzanie, np. poprawiając metabolizm, albo procesy trawienne.
Warto pamiętać, że niektóre z nich można spożywać regularnie, ale nie w nieograniczonych ilościach. Przyprawa ma poprawić nieco smak, więc zwykle wystarczy dosłownie szczypta. Odchudzanie nie musi być nudne, wystarczy, że trochę pokombinujesz w kuchni, a możesz uzyskać naprawdę pyszne posiłki.