Dodaje się je do niektórych produktów żywnościowych w celu wzbogacenia diety i utrzymania równowagi mikrobilogocznej w przewodzie pokarmowym oraz stosuje w postaci suplementów.
Jak się okazało jednak w serii ostatnich badań, bakterie probiotyczne mogą także wpływać na szereg parametrów metabolicznych istotnych nie tylko z punktu widzenia ogólnie pojętego zdrowia, ale również estetyki sylwetki.
Grupa japońskich naukowców (Kadooka i wsp.), odkryła, że bakterie Lactobacillus gasperi wykazują silny „potencjał odchudzający”. Badanie obejmujące osiemdziesiąt siedem osób z nadwagą polegało na wyznaczeniu dwóch grup, obie otrzymywały fermentowany napój mleczny, z tym że jedna z nich - z dodatkiem Lactobacillus gasperi. Po dwunastu tygodniach poziom tkanki tłuszczowej trzewnej i podskórnej w grupie probiotyku obniżył się średnio o 4,6%, zmniejszeniu uległa też całkowita masa ciała, obwód pasa i bioder. W grupie kontrolnej nie zanotowano istotnych zmian w czasie i po zakończeniu badania.
Badań potwierdzających korzystny wpływ probiotyków na proces redukcji tkanki tłuszczowej jest więcej. Warte są przestudiowania eksperymenty przeprowadzone przez grupę amerykańskich naukowców, pod przewodnictwem Lindy Aronsson nad wpływem bakterii Lactobacillus paracasei, na aktywność białka ANGPTL4. Na podstawie przeprowadzonego eksperymentu wysnuto wniosek, że skład mikroflory jelitowej ma wyraźny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu.
Mało kto traktuje probiotyki, jako element wspomagania pracy nad kompozycją sylwetki, tymczasem na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że umiejętne manipulowanie składem mikroflory jelitowej, zarówno poprzez staranny dobór pokarmów, jak i stosowanie suplementów, może stanowić skuteczny sposób na poprawę niektórych parametrów metabolicznych odpowiedzialnych za gospodarkę lipidową i wspomóc proces redukcji tkanki tłuszczowej.