Zielona kawa cieszy się sporą popularnością wśród suplementów na odchudzanie. Producenci obiecują, że zielona kawa zmniejsza łaknienie, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także dodaje energii – dzięki czemu ma wspomagać odchudzanie. Jakie składniki wpływają na skuteczność zielonej kawy? I czy rzeczywiście warto po nią sięgać?
Podstawowe informacje
Zielona kawa, nazywana również kawą surową, to dokładnie ta sama kawa, którą wszyscy znamy, nie została ona jednak poddana procesowi palenia. Dzięki temu jej ziarna pozostały zielone. Kawa zielona nie ma charakterystycznego dla znanej nam kawy smaku i aromatu.
Jednak dzięki temu, że wysoka temperatura nie wniknęła do wnętrza jej ziaren zachowała ona wiele cennych właściwości. Kawa zielona zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego, którego nie znajdziemy w kawie palonej.
Kawa zielona zawiera nieco mniej kofeiny niż kawa palona, za to duże ilości wspomnianego wyżej kwasu chlorogenowego.
Kwas chlorogenowy znajduje się również w ziemniakach, pomidorach, śliwkach, pokrzywie czarnych jagodach i owocach kakaowca. Jest go tam jednak dużo mniej niż w zielonej kawie.
Surowe ziarno kawowe zawiera około 65 000mg/kg, podczas gdy w surowych ziemniakach znajdziemy go około 1 400mg/kg.
Kwas chlorogenowy - istotny składnik zielonej kawy
Kwas chlorogenowy to związek organiczny zaliczany do grupy polifenoli. Jest to naturalny przeciwutleniacz. Znajdziemy go nie tylko w zielonej kawie, ale również w Yerba mate, a także, jak wspomniałam wcześniej, w wielu roślinach zielonych, surowych ziemniakach, owocach takich jak śliwki, jabłka czy czarne jagody.
Kwas chlorogenowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne.
Kwas chlorogenowy może wpływać na spowolnienie wydzielania glukozy do krwi po spożytym posiłku. Może wpływać na zmniejszenie ilości wchłanianego cukru w przewodzie pokarmowym. Może poprawiać wrażliwość tkanek na insulinę.
Właściwości te sprawiają, że może być on przydatny podczas odchudzania.
Dodatkowo kwas chlorogenowy oraz jego pochodne wykazują działania hepatoprotekcyjne, czyli chroniące wątrobę i ułatwiające jej regenerację.
Większość badań dotyczących kwasu chlorogenowego wykazuje, że jest to dość bezpieczny suplement diety.
Pewne prace przeprowadzone na zwierzętach pokazują jednak, że stosowanie wysokich dawek kwasu chlorogenowego może nasilać reakcje zapalne.
Dzięki właściwościom kwasu chlorogenowego, zielona kawa może być pomocna nie tylko w redukcji masy ciała, ale również wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II, wystąpienia kamieni żółciowych u mężczyzn, jak również pozytywnie oddziaływać na stężenie cholesterolu. Kwas chlorogenowy pomaga również walczyć z nadciśnieniem.
Zielona kawa/kwas chlorogenowy w badaniach naukowych
Badania laboratoryjne przeprowadzone na myszach i szczurach pokazują, że kwas chlorogenowy przyczynił się do:
- redukcji masy ciała,
- zmniejszonego wchłaniania tłuszczów,
- mniejszego przechowywania tłuszczu w wątrobie,
- zwiększonego stężenia adiponektyny (adiponektyna jest hormonem, który wpływa na szereg procesów metabolicznych, szczególnie przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, pośrednio wpływając na wrażliwość na insulinę),
- zmniejszonego wchłaniania glukozy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16545124
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064576
Inne badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało korzystny wpływ kwasu chlorogenowego na poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12550056
Nie ma jednak gwarancji, że takie same efekty dotyczą ludzi.
Badania przeprowadzone na ludziach z wykorzystaniem kwasu chlorogenowego mają dużo mniejszą skalę.
Przykładem może być badanie przeprowadzone na 30 otyłych osobach. Badanie trwało 12 tygodni. Wykazuje ono obiecujące działanie suplementów zawierających ekstrakt z zielonej kawy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001
Połowa badanych piła kawę z 200mg ekstraktu z zielonej kawy dziennie, druga grupa piła zwykłą kawę paloną. Badanych nie proszono o zmiany w zakresie odżywiania czy też aktywności fizycznej.
Grupa przyjmująca ekstrakt z zielonej kawy utraciła w ciągu 12 tygodni około 12 funtów (około 5,4kg), podczas gdy grupa kontrolna utraciła jedynie 3,7 funtów ( około 1,7kg).
W grupie kontrolnej spadek tkanki tłuszczowej wynosił około 1%, w grupie przyjmującej ekstrakt zielonej kawy odnotowany znaczny spadek - około 3,6%.
W innym badaniu, dłuższym, bo trwającym 22 tygodnie, sprawdzano efekt przyjmowania ekstraktu z zielonej kawy na 16 otyłych pacjentach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291473/
W badaniu stosowano dwie dawki ekstraktu z zielonej kawy 700mg i 1050mg oraz równolegle placebo. Między zmianą dawki badani mieli dwa tygodnie przerwy od przyjmowania ekstraktu.
Największy spadek wagi odnotowano w trakcie przyjmowania zielonej kawy.
Procentowy spadek tkanki tłuszczowej wynosił średnio około 5%.
By jednoznacznie ocenić wpływ ekstraktu z zielonej kawy na wyniki redukcji masy ciała niezbędne jest przeprowadzenie większej ilości badań, na większej ilości badanych i w dłuższym okresie czasu.
Nie ulega jednak wątpliwości, że kwas chlorogenowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych, jak również na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu II oraz zmniejszaniu objawów cukrzycy.
Podsumowując, krótkookresowe wspomaganie się ekstraktem z zielonej kawy może okazać się pomocne w utracie wagi. W dłużej perspektywie czasu nie można jednak pokładać nadziei w tego rodzaju suplementach