Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
mięso z piersi kurczaka 110g
cukinia 120g
oliwa z oliwek 14ml
szpinak mrożony 80g
serek twarogowy ziarnisty 40g
Składniki dodatkowe:
przyprawa do kurczaka
pieprz
sól
czosnek
Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby przypominało makaron spaghetti).
Tak przygotowaną cukinię włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę. Przed podaniem zmieszać z oliwą z oliwek.
Szpinak rozmrozić, a następnie podgrzewać do całkowitego odparowania wody.
Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Mięso ułożyć na talerzu na cukinii i polać dipem szpinakowym.