Garcinia Cambogia, czyli Garcinia kambodżańska jest jedną z bardziej popularnych roślin Azji południowo-wschodniej i okolic Indii. Wynika to przede wszystkim z jej różnorodnego zastosowania oraz właściwości prozdrowotnych i mających pozytywny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej.
Roślina ta wyglądem przypomina niewielkiej ilości dynię zielonego lub żółtego koloru o około 5 cm średnicy. Nasiona jej wykorzystywane są do produkcji oleju. Z łupin owoców wytwarza się przyprawę stosowaną w kuchni azjatyckiej. Z kolei skórkę przeznacza się do wytwarzania wywaru pomagającego w leczeniu chorób reumatycznych i zaburzeń jelitowych. W przypadku wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej wykorzystuje się korę owoców, z której pozyskiwany jest kwas hydroksycytrynowy (HCA). Jest ona określana, jako jedyne źródło tego kwasu.
Właściwości HCA
zmniejszenie apetytu i podtrzymanie uczucia sytości,
bezpieczeństwo stosowania i brak efektów ubocznych,
wpływanie na zwiększenie zasobów glikogenu w mięśniach.
Zastosowanie HCA
w czasie, gdy zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej,
w sytuacji problemów trawiennych (np. zespół jelita drażliwego),
w sytuacji wychodzenia z zaburzeń gospodarki hormonalnej i spowolnionego metabolizmu,
w czasie poprawy resyntezy glikogenu,
w wystąpieniu problemów z cholesterolem,
w czasie budowy masy mięśniowej, gdy chcemy zniwelować powstawanie tkanki tłuszczowej,
w sytuacji problemów skórnych.
Dawkowanie HCA
Według dostępnych badań naukowych zalecane ilości kwasu hydroksycytrynowego w celu wspomagania procesu redukcji tkanki tłuszczowej i zmniejszenia apetytu wynoszą od 450 do 1000 mg dziennie. Suplement nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, karmiących oraz osób w podeszłym wieku lub cierpiących na choroby Alzheimera i Parkinsona.
Według Food and Drug Administration, czyli amerykańskiej organizacji bezpieczeństwa branży Garcinia Cambogia uważana jest za bezpieczną w ilości nawet do 2800 mg dziennie.
W internecie spotkać można się z dostępnością suplementów zawierających sfałszowany skład Garcinii kambodżańskiej. Zawierać one mogą substancje syntetyczne niewiadomego pochodzenia o niepożądanych skutkach. Z tego też względu zdecydowanie warto kupować produkty sprawdzonych firm oraz korzystać z dużych sklepów.
Z czym łączyć HCA?
Garcinia Cambogia warto łączyć z innymi substancjami mającymi wpływ na wspomaganie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Wyróżnić tutaj można między innymi:
Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest prosty i bez wątpienia wymaga od nas wiele poświęceń od strony diety i ciężkich treningów. Przydatna tutaj staje się odpowiednia suplementacja, którą zdecydowanie warto przemyśleć.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.