IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Niedobór jodu - objawy, co powoduje i jak go uzupełnić?

Niedobór jodu - objawy, co powoduje i jak go uzupełnić?
Jod jest niezbędnym minerałem występującym w żywności np. w owocach morza. Niedobór jodu wpływa na gorsze funkcjonowanie tarczycy i nieprawidłowy rozwój mózgu u dzieci. Umiarkowany niedobór jodu wpływa na pogorszenie pamięci, zdolność do zapamiętywania i uczenia się.

Jeszcze kilkanaście lat temu niedobory jodu wśród Polaków stanowiły poważny problem. Dziś, na skutek wprowadzenia  jodowania soli, sytuacja wygląda dużo lepiej, niemniej stężenie jodu w środowisku na obszarze naszego kraju jest dość niskie. Dlatego warto zadbać o jego źródła w diecie.

Symptomy niedoboru jodu

Obrzęk szyi (wole)

Obrzęki szyi są najczęstszym objawem niedoboru jodu. Obrzęk ten nazywany jest wolem i występuje, gdy tarczyca staje się zbyt duża. Gdy tarczyca nie otrzymuje wystarczającej ilości jodu, nie jest w stanie produkować odpowiedniej ilości hormonów. By to zrekompensować, tarczyca ciężko pracuje. Powoduje to wzrost i namnażanie komórek, co ostatecznie prowadzi do tworzenia się wola.

Nieoczekiwany przyrost masy ciała

Nieoczekiwany przyrost masy ciała może być kolejną oznaką niedoboru jodu. Wynika to z faktu, że hormony tarczycy pomagają kontrolować metabolizm, czyli proces, w którym organizm przekształca jedzenie w energię i ciepło.

Dodanie większej ilości jodu do diety może pomóc odwrócić skutki spowolnionego metabolizmu, ponieważ pomaga Twojemu ciału wytwarzać więcej hormonów tarczycy.

Zmęczenie i osłabienie

Zmęczenie i osłabienie są również częstymi objawami niedoboru jodu. Hormony tarczycy pomagają ciału wytwarzać energię. Kiedy poziom hormonów tarczycy jest niski, organizm nie może wytworzyć tyle energii, co zwykle. Może to powodować uczucie osłabienia i nieustanne zmęczenie.

Wypadanie włosów

Kiedy poziom jodu jest niski, a tym samym niski jest poziom hormonów tarczycy, mieszki włosowe nie regenerują się w prawidłowy sposób. Z czasem może to doprowadzić do nadmiernego wypadania włosów. Jeśli wypadanie włosów spowodowane jest niedoborem jodu, podaż wystarczającej ilości tego minerału może zatrzymać ich wypadanie.

Sucha, łuszcząca się skóra

Sucha, łuszcząca się skóra może być problemem wielu osób z niedoborem jodu. Tarczyca, która potrzebuje jodu do prawidłowego funkcjonowania, pomaga w regeneracji komórek skóry. Gdy poziom hormonów tarczycy jest niski, regeneracja ta nie jest tak skuteczna, co może prowadzić do wysuszonej, łuszczącej się skóry.

Dodatkowo hormony tarczycy pomagają ciału regulować wydzielanie potu. Osoby z niższym poziomem hormonów tarczycy mają tendencję do pocenia się w mniejszym stopniu, niż osoby z prawidłowym poziomem hormonów tarczycy. Pot pomaga utrzymać nawilżoną skórę, a jego brak może być powodem przesuszonej skóry.

Nadmierne odczuwanie zimna

Nadmierne odczuwanie zimna jest częstym objawem niedoboru jodu i niedoczynności tarczycy. Jak pokazują badania, ponad 80% osób z niskim poziomem hormonów tarczycy może być bardziej wrażliwa na niskie temperatury i częściej jest im zimno.

Niskie tętno

Tętno jest miarą tego, ile razy Twoje serce bije na minutę. Zbyt mała ilość jodu może powodować wolniejsze bicie serca, podczas gdy jego zbyt duża ilość może powodować szybsze bicie serca. Niedobór jodu może powodować "nienormalnie" wolne bicie serca, co może powodować osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, a nawet omdlenia.

Problemy w nauce i zapamiętywaniu

Niedobór jodu może wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywania. Badanie obejmujące ponad 1000 dorosłych osób wykazało, że osoby z wyższym poziomem jodu i hormonów tarczycy osiągały lepsze wyniki w testach uczenia się i pamięci, niż osoby z niższym poziomem jodu i hormonów tarczycy.

Problemy podczas ciąży

Kobiety w ciąży są bardziej narażone na ryzyko niedoboru jodu. Wiąże się to ze zwiększonym zapotrzebowaniem na ten minerał. Zwiększone zapotrzebowanie na jod utrzymuje się przez cały okres laktacji. Niewystarczające spożycie jodu w czasie ciąży i laktacji może powodować niepożądane skutki zarówno dla matki, jak i dziecka.
Matki mogą odczuwać objawy niedoczynności tarczycy, może dojść do powstania wola, mogą odczuwać osłabienie, zmęczenie, zimno. Tymczasem niedobór jodu u niemowląt może hamować wzrost fizyczny i rozwój mózgu. Poważne niedobory jodu mogą zwiększać również ryzyko martwych urodzeń.

Ciężkie lub nieregularne okresy

W wyniku niedoboru jodu mogą wystąpić ciężkie i nieregularne krwawienia miesiączkowe u kobiet. Badania pokazują również, że kobiety z niskim poziomem hormonów tarczycy mają częściej silniejsze krwawienie.

Ile jodu potrzebujemy? Jak go uzupełnić?

W diecie jest bardzo mało dobrych źródeł jodu. Jest to jeden z powodów, dla których niedobór jodu jest powszechny na całym świecie.

Zalecane dzienne spożycie (RDI) wynosi 150 mcg dziennie. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią potrzebują więcej jodu. Kobietom w ciąży zaleca się dostarczanie 220 mcg dziennie, kobietom karmiącym piersią 290 mcg dziennie.

Poniższe produkty są doskonałymi źródłami jodu

Wodorosty

Wodorosty są jednym z najlepszych naturalnych źródeł jodu. Jednak ilość jodu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju wodorostów, regionu, w którym rosną, i sposobu przygotowania.

Najwięcej jodu mają wodorosty kombu kelp - mogą zawierać nawet  2500 mcg jodu na arkusz wodorostów.

Dorsz

Według islandzkiej bazy danych o żywności, ryby o niskiej zawartości tłuszczu mają najwyższe ilości jodu. 85 g dorsza zawiera około 63–99 mcg jodu.

Nabiał

Produkty mleczne są głównym źródłem jodu w diecie europejskiej.

Najwięcej jodu znajdziemy w serach żółtych – przykładowo, 100 g sera edamskiego dostarcza 30 mcg jodu, 100 g sera twarogowego to 3,7 mcg jodu.

Sól jodowana

Jodowanie soli w Polsce po raz pierwszy wprowadzono w 1935 roku. Zaledwie 1 g jodowanej soli dostarcza 22,93 mcg jodu.

Krewetki

Krewetki i inne owoce morza są dobrym źródłem jodu, ponieważ pochłaniają część jodu naturalnie obecnego w wodzie morskiej. 100 g krewetek to około 35 mcg jodu.

Jajka

W 100 g jajka, czyli w około dwóch małych jajkach, znajduje się 9,5 mcg jodu.

Tuńczyk konserwowy

Tuńczyk jest niskokalorycznym, wysokobiałkowym pokarmem bogatym w jod. 100 g tuńczyka z puszki dostarcza 25 mcg jodu.

Suszone śliwki

Suszone śliwki to dobre źródło jodu przede wszystkim dla wegan. Pięć suszonych śliwek dostarcza 13 mcg jodu.

Co warto zapamiętać?

Niedobory jodu są powszechne szczególnie krajach, w których gleba i zasoby żywności mają niski poziom jodu. Polska zalicza się do krajów narażonych na niedobory jodu, stąd też znajdujemy się w grupie nielicznych państw, które wprowadziły obligatoryjny obowiązek jodowania soli.
Twoje ciało wykorzystuje jod do wytwarzania hormonów tarczycy. Dlatego niedobór jodu może powodować niedoczynność tarczycy.

Niedobory jodu to jedna z najczęstszych przyczyn uszkodzeń mózgu.

Dodanie odrobiny jodowanej soli do głównych posiłków w ciągu dnia powinno pomóc Ci spełnić zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Jeśli obserwujesz u siebie objawy mogące świadczyć o niedoborze jodu, skonsultuj się z lekarzem. Wprowadź odpowiednie zmiany w diecie, warto również rozważyć suplementację. Oczywiście, nie należy przekraczać zalecanych norm spożycia. Nadmiar jodu jest niekorzystny i toksyczny dla naszego organizmu.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.