Charakterystyka
Wąkrota azjatycka, występująca pod bardziej znaną nazwą – Gotu Kola (tygrysia trawa) jest rośliną znaną od setek lat w tradycyjnym lecznictwie w Indiach, Chinach czy okolicach Afryki. Legenda głosi, że nazwa tygrysia trawa wzięła się od rannego tygrysa, który ocierając się o liście rośliny, wyleczył poważne rany.
Początkowo stosowana była ona głównie w celu leczenia chorób skórnych. Z tego też powodu sprowadzoną ją z Azji do Francji. Szczególne zastosowanie miała w celu leczenia ran i oparzeń żołnierzy po różnego rodzaju bitwach. W Chinach popularna była jako zioło długowieczności.
Najwięcej związków aktywnych rośliny występuje w jej liściach. Co ciekawe, są one ulubionym przysmakiem słoni. W Azji występuję pod nazwą "źródło życia", co obrazuje dosłownie to jakie właściwości posiada ta roślina.
Skład
Głównymi związkami odpowiadającymi za prozdrowotne właściwości wąkroty są saponiny triterpenowe, których zawartość w roślinie sięga od 1,1 do 8%. Poza nimi wyróżnić można jeszcze takie substancje, jak:
- glikozydy fenolowe
- związki kumarynowe
- flawonoidy (kwercetyna, kemferol)
- fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol)
- kwas asjatowy
- kwasy fenolowe
- kwas madekasowy
- witaminy: A, C, E, K
- składniki mineralne: magnez, wapń, selen, cynk, mangan
- olejki eteryczne
- aminokwasy (lizyna, alanina, fenyloalanina, seryna, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy)
- alkaloidy
- poliiny
- walaryna
Poprawa pamięci
Gotu Kola jest adaptogenem, czyli związkiem niwelującym zmęczenie psychiczne i ogólnie wzmacniającym, którego zadaniem jest przywrócenie homeostazy organizmu. Wpływa ona na pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, poprawiając krążenie obwodowe i mózgowe. Niweluje to uczucie zmęczenia psychicznego i przekłada się na zwiększenie wydajności pracy umysłowej. Dzięki tym właściwościom, ma ona zastosowanie nie tylko w poprawie zdolności umysłowych, ale również w leczeniu różnych chorób, jak np. Alzheimer, depresja czy padaczka.
W jednym z przeprowadzonych badań wykazano, iż stosownie ekstraktu Gotu Kola (400-750 mg) przez 28 osób w wieku 65 lat, dało po dwóch miesiącach wzrost zdolności poznawczych i poprawę pracy mózgu.
W innym badaniu naukowcy określali wpływ stresu oksydacyjnego na mózg, przy suplementacji wąkrotą azjatycką w ilości 100-300 mg, jako ekstrakt wodny. Badano stale poziom glutationu oraz wskaźników antyoksydacyjnych CAT. Badanie wykazało poprawę sprawdzanych wskaźników, co przełożyło się na lepszą pracę mózgu. Wykazano, że suplementacja wąkrotą może wspomóc leczenie lekkich objawów choroby Alzheimera. W dużej mierze odpowiedzialne są za to saponiny trójterpenowe.
Właściwości przeciwbakteryjne a leczenie ran
Gotu Kola charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. W badaniach wykazano pozytywny wpływ rośliny na zwalczanie bakterii Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis i Propionibacterium acnes oraz na grzyby Aspergillus niger, Aspergillus flavus i Candida albicans.
W innym badaniu stwierdzono pozytywny wpływ wyciągu etanolowego na zwalczanie bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych, wyizolowanych z trudno gojących się ran.
Ekstrakt z wąkroty posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, co w połączeniu ze zwalczaniem namnażania się bakterii daje bardzo dobre właściwości lecznicze trądziku i zakażeń bakteryjnych skóry. Zwłaszcza z u osób z bliznami potrądzikowymi.
Właściwości przeciwzapalne sprawdzają się również w znacznym stopniu w leczeniu łuszczycy. W badaniu porównano wpływ ekstraktu z wąkroty z popularnym lekiem na łuszczycę – Dithranolem. Wykazano podobne właściwości. Wynikać one mogą z obecności w Gotu Kola związków fenolowych i saponin triterpenowych (madekasozyd i azjatykozyd), które dały zbliżone wyniki do Dithranolu.
Podsumowanie
Gotu Kola posiada liczne, udowodnione właściwości lecznicze. W artykule tym przedstawiłem tylko te najważniejsze. Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na tę roślinę. Szczególnie w sytuacji, gdy jej właściwości odpowiadają naszym potrzebom leczniczym skóry czy poprawie sprawności umysłowej.