Okulary przeciwsłoneczne – przy ich zakupie nie należy kierować się wyłącznie wyglądem. Aby okulary spełniały funkcję ochronną powinny posiadać odpowiedni filtr oraz polaryzację. Dzięki temu oczy nie będą narażone na uszkodzenia spowodowane promieniami UV. Nadmierna ekspozycja słoneczna bez skutecznej ochrony doprowadza m.in. do uszkodzenia rogówki oka, która jak dowodzą badania naukowe, spełnia rolę naturalnego filtra pochłaniającego promieniowanie UV. Jednak uszkodzenie tj struktury – m.in. poprzez zbyt długie i intensywne narażenie na działanie promieniowania UV, sprawia, że wewnętrzne warstwy oka są bardziej narażone na nieodwracalne zmiany. Dlatego zakup dobrych okularów to inwestycja, dzięki nim bowiem nie tylko ochronisz wzrok, ale także poprawisz komfort widzenia.
Ergonomia pracy z komputerem, czyli narzędziem pracy nieodzownym w wielu zawodach. Koncentracja wzroku w jednym miejscu przyczynia się do jego przemęczenia, a w konsekwencji doprowadza do pogorszenia jakości widzenia. Dlatego ważne jest, aby stanowisko pracy było odpowiednio przystosowane – należy zwrócić uwagę na natężenie światła docierające z monitora (nie może to być to jedyne źródło światła znajdujące się w pomieszczeniu), a także na jego ustawienie – wskazane jest aby ekran znajdował się na poziomie oczu lub nieznacznie niżej. Monitor nie powinien się także znajdować bezpośrednio za lub przed źródłem światła Koncentrowanie wzroku w jednym punkcie sprawia, że rzadziej mrugamy, dlatego oczy narażone jest na wysychanie. Dlatego okuliści zalecają, aby co około pół godziny odrywać wzrok od monitora i popatrzeć przez okno lub na coś zielonego. Warto też zaopatrzyć w tzw. sztuczne łzy, które nawilżą wysuszone oko.
Odpowiednie odżywianie – nie pierwszy raz okazuje się, jak kluczowe i kompleksowe znaczenie dla kondycji organizmu ma prawidłowe odżywianie. I tak naukowcy dowiedli m.in. iż zbyt duża podaż kwasów tłuszczowych omega 6 w stosunku do omega 3 może być jedną z przyczyn zwiększających ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka u kobiet 1. Inni z kolei badacze dowiedli, iż osoby, których dieta obfituje w owoce i warzywa, na starość w znacznie mniejszym stopniu narażeni są na zwyrodnienie plamki żółtej oka. Kluczowe znaczenie oprócz witamin (A, C i E) mają także inne związki o charakterze przeciwutleniającym, takie jak np. zeaksantyna. Okazuje się także, iż niektóre pokarmy mogą wpływać niekorzystnie na wzrok – naukowcy wykazali, że spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać ryzyko wystąpienia zaćmy. Z kolei u dzieci nadmiar w diecie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (np. słodyczy) może powodować zmiany w strukturze naczyń krwionośnych siatkówki oka.
Oczy to narząd bardzo mocno eksploatowany, narażony przy tym na niekorzystne działanie wielu czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Dlatego dbajmy o oczy, a unikniemy wielu nieprzyjemnych dolegliwości.