Wzdęcia i gazy to dość frustrujący problem. Dla niektórych oznaczać może także poważne problemy zdrowotne, takie jak choroby wątroby czy nowotwór jajnika. Są to jednak skrajne przypadki i nie zakładajmy od razu najgorszego. Jeśli się obawiasz, to warto pójść do lekarza, ale wiedz, że większość problemów wzdęciowych spowodowana jest albo połykaniem zbyt dużej ilości powietrza, albo spożywaniem niektórych węglowodanów.
Nie wszystkie węglowodany są łatwo trawione
Nie wszystkie węglowodany są łatwo rozkładane i wchłaniane przez nasz organizm. Nawet niektóre produkty określane, jako dobre czy zdrowe, mogą zawierać węglowodany, z którymi organizm sobie nie poradzi. Jest to np. fasola. Węglowodany tego rodzaju zatrzymują się w jelitach, gdzie stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii. Te z kolei wytwarzają gazy, które powodują wzdęcia brzucha. Niektórym osobom brakuje również enzymu, który rozkłada laktozę w produktach mlecznych. Kiedy osoby z takim problemem zjadają produkty mleczne, bakterie zaczynają fermentować laktozę i tym sposobem powstają wzdęcia i biegunka.
Okazuje się, że także dieta bogata w błonnik może powodować blokowanie uwalniania gazów, a dzieje się to szczególnie wtedy, gdy nagle zwiększasz ilość błonnika w diecie.
Połykanie powietrza – jedna z najczęstszych przyczyn powstawania wzdęć
Często pijesz napoje gazowane, spieszysz się podczas jedzenia lub pijesz podczas posiłków? To właśnie sytuacje, kiedy połykasz dużo powietrza, wywołując tym wzdęcia brzucha i gazy. Niektórzy ludzie połykają bardzo dużo powietrza podczas posiłków i kompletnie nie są tego świadomi. Zwróć uwagę, w jaki sposób jadasz. Jeśli jesteś osobą niespokojną, bardzo gadatliwą (szczególnie w trakcie jedzenia), to wielce prawdopodobne, że połykasz dużą ilość powietrza i to jest przyczyną Twoich problemów.
Na szczęście są sposoby na wzdęcia
Błonnik w diecie jest ważny i jest potrzebny. Jeżeli do tej pory Twoja dieta była dość uboga pod tym względem, to spróbuj zwiększyć jego ilość, ale nie gwałtownie. Dodawaj błonnik stopniowo, pozwalając tym sposobem na przystosowanie się organizmu do nieco "innego" trawienia. Produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, produkty pełnoziarniste, strączki, takie jak soczewica i fasola, znane są także z tego, że powodują tworzenie się gazów w jelitach. Dzieje się tak szczególnie wtedy, kiedy nagle zmieniasz swoją dietę i nie dajesz swojemu organizmowi czasu na przystosowanie się.
Jedz produkty bogate w błonnik, ale dodawaj je stopniowo do swoich posiłków
Fasola zawiera niestrawne węglowodany zwane oligosacharydami. Inne pokarmy, takie jak cebula i karczochy jerozolimskie (znane także pod nazwą topinambur), są źródłem innego rodzaju źle trawionego błonnika, zwanego inuliną. Dlatego trzeba dodawać takie produkty do posiłków z rozwagą. Warto też wesprzeć swój organizm probiotykami.
Probiotyki mają moc
Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które pomagają „wypychać” złe bakterie, powodujące gazy. Aby zwiększyć ilość bakterii probiotycznych w jelitach, możesz sięgnąć po jogurty z aktywnymi kulturami bakterii, kiszonki lub suplementy. Pamiętaj jednak, że nie wystarczy wziąć jednej tabletki czy zjeść jeden jogurt. Poprawa może nastąpić po kilku tygodniach regularnego przyjmowania probiotyków.
Co jeszcze możesz zrobić, żeby poradzić sobie ze wzdęciami i gazami?
Jeżeli wzdęcia są Twoją częstą przypadłością i stanowią duży problem, spróbuj prowadzić dziennik, w którym zapiszesz wszystko, co zjadasz, wraz z dolegliwościami, których doświadczasz. Będziesz mógł zobaczyć, które produkty, jak na Ciebie wpływają, i wyeliminować z diety te, które podejrzewasz, że powodują wzdęcia.
Możesz także notować, co się działo w ciągu dnia – czy był to stresujący dzień, czy mało/dużo spałeś, czy byłeś aktywny, czy może właśnie od jakiegoś czasu aktywność znacznie spadła. To także da Ci informację, co się zmieniło w Twoim życiu i jak to na Ciebie wpływa.
Inny sposób to dodanie łagodnej aktywności po posiłkach. Zanim położysz się na sofie przed telewizorem, wybierz się na krótki spacer lub wykonaj kilka lekkich ćwiczeń.
Co jeszcze?
Wyeliminuj sztuczne słodziki i produkty zawierające syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Nasz organizm nie rozkłada ich do końca, co oznacza, że mogą stać się pokarmem dla bakterii wytwarzających gazy.
Unikaj picia napojów gazowanych, jedz powoli i staraj się ograniczyć rozmowy w trakcie jedzenia. Choć brzmi to absurdalnie, bo w końcu lubimy porozmawiać z bliskimi w trakcie posiłku (ba! Czasami jest to jedyny moment w ciągu dnia, kiedy możemy omówić bieżące sprawy), to jednak warto odrobinę się ograniczyć – dla własnego komfortu.
Unikaj zjadania dużej ilości cukierków i gum do żucia. One także przyczyniają się do połykania powietrza.
I na koniec – obserwuj, ile jesz podczas jednego posiłku. Przejadanie się to także jedna z przyczyn powstawania wzdęć. Jeśli masz z tym problem, to warto wystrzegać się jadłodajni działających na zasadzie „płacisz raz, jesz, ile chcesz”. Może się to okazać zgubne.
Podsumowanie
Wzdęcia brzucha to częsty problem. Wychodziłoby na to, że najzwyczajniej w świecie nie dbamy o higienę jedzenia – spokój, ciszę, dokładne przeżuwanie itp. Jeśli wzdęcia stanowią u Ciebie duży problem, spróbuj zastosować niektóre z powyższych wskazówek.