IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Brokuły są zdrowe, ale…

Brokuły cieszą się niezwykle pozytywną opinią warzyw o potencjale „antyrakowym”. Faktycznie zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (m.in. prostaty). Bioaktywne składniki brokułów i ich metabolity, wg dostępnej literatury mogą wpływać na wszystkie fazy procesu nowotworzenia, blokując aktywność enzymów aktywujących kancerogeny, spowalniając proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych oraz wywołując ich autodestrukcję (apoptozę).

Wiele wskazuje na to, że wyżej wymienione związki mogą także wpływać na proces zwany angiogenezą, utrudniając tym samym tworzenie nowych naczyń krwionośnych zaopatrujących zmienione nowotworowo tkanki w krew.

Niestety wiele wskazuje na to, że korzyści z regularnego spożywania brokułów nie dla każdego są takie same. Winę za ten stan rzeczy ponosi gen zwany „transferazą S-glutationową M1” (w skrócie: GSTM1), a w zasadzie jego brak, którym dotknięta jest znacznej części naszej populacji.

Osoby pozbawione tego genu bardzo szybko wydalają sulforafan – związek zaliczany do izotiocyjanin, wykazujący potencjał antynowotworowy, występujący (pod postacią swojego prekursora – glukorafaniny) w różyczkach brokułów. Oznacza to, że pozbawieni genu GSTM1 „zjadacze brokułów” mają zdecydowanie mniejsze szanse na korzystanie z dobroczynnych właściwości tych warzyw.

Kilka tygodni temu pisałem o wpływie obróbki kulinarnej brokułów na biodostępność sulforafanu, zwracając uwagę, iż długotrwałe podgrzewanie tych warzyw może uniemożliwić pozyskanie przez nasz organizm tego związku. Jak jednak widać sposób przetwarzania tych warzyw nie stanowi jedynego ograniczenia dla ich biologicznego potencjału.

Również genotypowe rozbieżności stanowić mogą czynnik determinujący wpływ spożywanej żywności na nasz organizm. Na szczęście jest sposób by osoby pozbawione genu GSTM1 doświadczyły pozytywnego wpływu sulforafanu na zdrowie, muszą po prostu brokułów jeść zdecydowanie więcej.

Źródła: Broccoli Consumption Interacts with GSTM1 to Perturb Oncogenic Signalling Pathways in the Prostate Maria Traka, Amy V. Gasper,AntoniettaMelchini, James R. Bacon,Paul W. Needs, Victoria Frost,Andrew Chantry,Alexandra M. E. Jones, Catharine A. Ortori, David A. Barrett, Richard Y. Ball, Robert D. Mills, and Richard F. Mithen

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.