Większość badań dotyczących zdrowia koncentruje się na tym, co się dzieje tu i teraz. Jak się aktualnie odżywiamy, jaki prowadzimy tryb życia, jakie mamy nawyki. I dlatego właśnie wykonano badanie, które badało wpływ przeszłości na teraźniejszość.
Samo to, że cukier jest przyczyną nadwagi i otyłości u osób dorosłych i dzieci, nie jest żadną niespodzianką. Nie od dziś też słyszymy zalecenia dietetyczne, aby ograniczać (a najlepiej całkowicie eliminować z diety) słodzone napoje, słodycze itp. Wykonano wiele badań, aby potwierdzić fakt, że cukier jest jedną z przyczyn epidemii otyłości u dzieci oraz dorosłych.
Najwięcej z nich przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, w których zaczęła się ta epidemia. Zauważono, że spożycie cukru zaczęło spadać pod koniec lat 90., ale nie spowodowało to spadku wskaźnika otyłości. Rósł on aż do 2016 roku, gdzie osiągnął aż 35% całej populacji. Dopiero w 2017 roku zauważono nieznaczne spadki wskaźnika.
To by wskazywało na to, że konsekwencją przejadania się cukrem w dzieciństwie, są problemy z wagą w wieku dorosłym. Co więcej, nie tylko spożywanie cukru w dzieciństwie może sprzyjać otyłości. Okazuje się, że jeśli kobieta w ciąży zjada dużo produktów zawierających cukier, to stwarza "doskonałe" środowisko do wzrostu komórek tłuszczowych u dziecka.
Wyniki badań sugerowały, że nawyki żywieniowe nabyte u dzieci mogą skutkować otyłością za 30-40 lat. To by wyjaśniało skąd w Stanach Zjednoczonych taka epidemia otyłości, pomimo spadku spożycia cukru. To również ważna informacja dla nas. Pomimo tego, że w Europie otyłość występuje nieco rzadziej, to nie da się ukryć, że jest to coraz częstszy problem. Bardzo możliwe, że stoi za tym właśnie wysokie spożycie cukru. Łatwy dostęp do słodzonych napojów gazowanych, soków owocowych dosładzanych cukrem i słodyczy, z pewnością tego nie ułatwia.
Co możemy zrobić?
Z taką wiedzą możemy zadbać o zdrowie naszych dzieci i uchronić je przed otyłością w wieku dorosłym.
Cukier nie tylko przyczynia się do nadmiarowych kilogramów. Jakie są jeszcze negatywne skutki jego spożywania?
- wpływa na to, jak funkcjonuje nasz mózg - uzależnia nas, może powodować zmienność nastroju i stany depresyjne
- zmienia naszą florę bakteryjną, przez co zaburza pracę układu odpornościowego
- wpływa negatywnie na nasz wzrok
- przyspiesza starzenie się naszego organizmu
- sprzyja powstawaniu próchnicy
- zwiększa ryzyko takich chorób, jak choroby serca, cukrzyca, insulinooporność
- sprzyja rozwojowi stwardnienia rozsianego, szeregu nowotworów
- zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować zaparcia
- i wiele innych.
Czy warto zatem spożywać cukier? W rozsądnych ilościach krzywdy nam nie powinien zrobić, ale nadmiar może spowodować szereg różnych problemów zdrowotnych.