Wiele osób, które samodzielnie przygotowuje sobie posiłki i liczy kalorie, popada w rutynę nieustannego spożywania takich samych produktów. Pozwala to na szybkie zakupy, mało skomplikowane potrawy i bezproblemowe podliczenie spożytych kalorii. Pytanie czy jedzenie dzień w dzień tych samych produktów to na pewno dobry pomysł? Bez wątpienia jest znacząca różnica między tym, czy spożywamy codziennie te same, ale zbilansowane i wartościowe posiłki, czy zjadamy codziennie hamburgery, frytki i słodycze. Przyjrzyjmy się dziś wadom i zaletom codziennego spożywania takich samych produktów spożywczych.
Korzyści wynikające ze spożywania takich samych posiłków codzienne
1. Łatwość w dostarczeniu makroskładników: Jeśli z góry zaplanujesz wszystkie posiłki w oparciu o kilka podstawowych produktów, będziesz mieć pewność, że Twoja dieta dostarcza odpowiednią ilość wszystkich makroskładników. Trzymanie się ustalonego menu może być łatwym sposobem na przestrzeganie pożywnej diety.
2. Wygoda: codzienne spożywanie tych samych produktów jest wygodne! Możesz przygotować posiłki na kilka dni w krótkim czasie. Codzienne spożywanie tego samego jedzenia pozwala zaoszczędzić czas, który możemy wykorzystać na sen lub treningi.
3. Przestrzeganie diety: powtarzanie tego samego menu każdego dnia ułatwia trzymanie się diety. Z góry masz ustalony plan posiłków, stają się one częścią codziennej rutyny, takiej jak mycie zębów lub zaliczenie kąpieli. Nie musisz zastanawiać się, co zjesz na obiad czy kolację.
4. Mała różnorodność: wykazano, że różnorodność diety zwiększa spożycie kalorii . Zjawisko to nazwano „efektem bufetowym”, ponieważ zwykle jemy więcej, gdy mamy do wyboru więcej produktów, a posiłki są bardziej różnorodne. W prostocie jest siła.
5. Trawienie: Trzymanie się tego samego jedzenia każdego dnia może być dobre dla trawienia. Organizm przyzwyczaja się do produktów, które spożywamy, nie mamy więc nagłych niespodziewanych problemów ze strony układu pokarmowego.
6. Lepsza kontrola: Codzienne spożywanie tych samych produktów pozwala na dużo lepszą kontrolę nad dietą. Dzięki temu łatwiej osiągnąć zamierzony cel.
Wady związane ze spożywaniem takich samych posiłków każdego dnia
1. Mała różnorodność: Urozmaicona dieta to zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarczy Ci wszystkich składników odżywczych potrzebnych do utrzymania zdrowia. Nieustanne jedzenie tych samym produktów może przyczynić się do niedoborów żywieniowych.
2. Toksyny, zanieczyszczenia: Codzienne spożywanie tych samych pokarmów nie tylko zwiększa ryzyko niedoborów żywieniowych, ale także zwiększa potencjalne narażenie na zbyt dużą ilość toksyn i zanieczyszczeń pochodzących z żywności. Jeśli codziennie jesz ryby z wysoką zawartością rtęci (tuńczyk) lub codziennie używasz kakao w proszku zanieczyszczonego kadmem, bardziej prawdopodobne jest, że będziesz cierpieć z powodu ich negatywnych konsekwencji niż osoba, której dieta jest bardziej urozmaicona.
3. Niska różnorodność mikrobiomów: Jedzenie różnorodnych pokarmów jest pomocne w stworzeniu prawidłowego mikrobiomu jelit. Zdrowie jelit to nie tylko lepsze trawienie, ale i zdrowszy organizm pod każdym kątem, w tym lepsza odporność organizmu.
5. Nuda: spożywanie tych samych potraw każdego dnia, może być wygodne i może ułatwiać trzymanie się diety, ale może też być nudne. Jedzenie to złożone doświadczenie, nie polega ono jedynie na spełnieniu funkcji fizjologicznych, ale jest to również doznanie zmysłowe, w którym liczą się smaki, zapachy i faktura jedzenia. Spożywanie posiłków jest także doświadczeniem towarzyskim, dzięki któremu możemy tworzyć trwałe relacje z ludźmi, na których nam zależy.
Wady kontra zalety
Na pierwszy rzut oka, niektóre z wymienionych powyżej zalet i wad mogą nie wydawać się bezpośrednio związane ze zdrowiem. Jeśli jednak przyjrzymy się im bliżej zobaczymy, jak wpływają na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne.
Na przykład dieta, która jest wygodna i łatwa do przestrzegania, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. Dzieje się tak, gdyż odczuwamy komfort związany z łatwym przestrzeganiem diety, nie jest ona źródłem stresu. Codzienne spożywanie tych samych produktów może więc zmniejszyć stres związany z dietą, jednak nie musi to oznaczać, że jest to najlepsza możliwa opcja.
Werdykt to…
Istnieje wiele zalet spożywania tych samych produktów każdego dnia, ale są też związane z tym wady, które mogą być przyczyną poważnych komplikacji zdrowotnych, które należy wziąć pod uwagę. Ostatecznie odpowiedź na postawione pytanie brzmi „zależy”… zależy od osoby.
Ogólnie rzecz biorąc, codzienne spożywanie tego samego jedzenia nie jest zdrowe. Jeśli jednak uda Ci się skomponować i utrzymać odpowiednią dietę, uzyskać odpowiednie składniki odżywcze i nie będziesz się tą dietą nudzić, to spożywanie tego samego jedzenia każdego dnia może być dla Ciebie zdrowym i wygodnym wyborem.
Możesz wymieniać swoje menu co jakiś czas, aby uzyskać korzyści z jak największej grupy produktów spożywczych. Możesz również rozważyć przyjmowanie suplementów, aby upewnić się, że nie brakuje Ci kluczowych składników odżywczych.
Przykładowo jeśli na co dzień nie spożywasz tłustych ryb, pomyśl o stałej suplementacji kwasami omega 3.
Inną opcją jest ustawienie dla siebie prostego i elastycznego menu z dwiema/trzema możliwościami, które pozwolą na pewne wybory każdego dnia.
Przykładowo menu
Śniadanie: Jajka z warzywami lub wędzona ryba z warzywami
Przekąska: baton proteinowy lub koktajl z owoców i odżywki białkowej
Obiad: chude mięso plus oliwa z oliwek z ziemniakami i warzywami lub tłusta ryba z batatami i warzywami
Kolacja: sałatka z kaszą, awokado i strączkami lub twaróg, płatki owsiane, owoce jagodowe i orzechy
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.