Zimą wybór świeżych owoców i warzyw dostępnych w sklepach jest raczej niewielki, a te które wciąż są dostępne, raczej nie ujmują swoim wyglądem i smakiem, stąd też szczególnie w tym okresie sporym zainteresowaniem cieszą się mrożonki. Czy jednak proces mrożenia nie powoduje drastycznego obniżenia wartości odżywczej i zdrowotnej pokarmów? Czy w ogóle są racjonalne powody, dla których warto włączyć mrożonki do diety?
Zamrażanie – proste, skuteczne i bezpieczne
Zamrażanie jest znakomitym sposobem utrwalania żywności. Bez dodatku soli i konserwantów, a jedynie dzięki niskiej temperaturze możemy sprawić, że dany produkt będzie zdatny do spożycia po wielu tygodniach, miesiącach, a niekiedy nawet latach. W dawnych czasach żywność mrożono, obkładając ją śniegiem i lodem, metoda ta – banalna w swojej istocie i skuteczna, jak łatwo sobie wyobrazić miała jednak pewne ograniczenia, stąd też opracowano specjalne sposoby szybkiego zamrażania, co sprawiło że produkty mrożone pojawić się mogły w spożywczych sklepach.
Zabezpiecza, ale nie dezynfekuje
Mrożenie produktów spożywczych powoduje przedłużenie ich trwałości na dwa sposoby: z jednej strony obniża aktywność enzymów uczestniczących w rozkładzie tkanek, z drugiej hamuje rozwój mikroorganizmów, takich jak bakterie czy grzyby. Należy pamiętać, że niska temperatura (w przeciwieństwie do wysokiej) nie dezynfekuje żywności, a niektóre pokarmy po rozmrożeniu są bardziej podatne na zepsucie. Co więcej raz zamrożonych i rozmrożonych produktów nie należy zamrażać powtórnie. Czy jednak podczas poddawania działaniu niskiej temperatury nie dochodzi do strat ważnych składników odżywczych?
Bogactwo witamin
Prawidłowo (szybko) przeprowadzone zamrażanie jedynie w niewielkim stopniu przyczynia się do obniżenia wartości odżywczej żywności. W zasadzie do większości strat doprowadzają zabiegi poprzedzające ten proces, takie jak mycie, parzenie czy blanszowanie (wysoka temperatura pomaga w utrwalaniu żywności). Do pewnych ubytków witamin rozpuszczalnych w wodzie i niektórych składników mineralnych dochodzi również podczas rozmrażania. Jednak generalnie produkty mrożone cechują się zbliżoną wartością odżywczą do produktów świeżych i warto to sobie zapamiętać.
Jak przechowywać?
Produkty mrożone można przechowywać w zamrażarce zależnie od panującej w niej temperatury od kilku tygodni nawet do kilkunastu miesięcy. Wiele też zależy od rodzaju zamrażanego produktu. Optymalną do przechowywania żywności jest temperatura -18˚ C lub niższa. Zamrażając mięso, warzywa czy owoce na własną rękę należy robić to szybko, uprzednio doprowadzając do chłodzenia danego pokarmu.
Podsumowanie
Zamrażanie jest znakomitym sposobem na przedłużanie trwałości żywności, produkty poddane temu procesowi charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, zbliżoną do produktów świeżych. Zwłaszcza w okresie zimowy warto włączać do diety produkty takie jak mrożone warzywa i owoce, mogą one bowiem stanowić cenne źródło witamin, składników mineralnych i polifenoli. Warto jednak sobie zapamiętać, że produktów mrożonych, po rozmrożeniu nie należy zamrażać powtórnie, jest to bowiem niebezpieczne dla zdrowia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.