Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dieta wysokotłuszczowa pomaga osobom z cukrzycą typu 2

Dieta wysokotłuszczowa pomaga osobom z cukrzycą typu 2
Zgodnie z przyjętą oficjalnie konwencją osobom chorym na cukrzycę typu 2 najczęściej zaleca się dietę z przewagą węglowodanów, nierzadko – limitującą spożycie tłuszczu, a zwłaszcza kwasów tłuszczowych nasyconych. Okazuje się, że tego typu postępowanie niekoniecznie musi być najlepszą możliwą opcją. Istnieją dowody w postaci badań naukowych, które wskazują, że większe korzyści nieść może za sobą zastosowanie diety wysokotłuszczowej.

Kilka słów na temat cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 nazywana bywa także cukrzycą insulinoniezależną, w skrócie NIDDM (z ang. non-insulin-dependent diabetes mellitus). Jest to choroba metaboliczna cechująca się wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością tkanek obwodowych i wątroby na insulinę, a także względnym niedoborem insuliny. Cukrzyca typu 2 jest najczęściej występującą formą tej choroby. U jej podstaw z jednej strony leżą uwarunkowania genetyczne (obejmujące zaburzenia wydzielania insuliny), a z drugiej – czynniki środowiskowe takie, jak nieprawidłowa dieta i będąca jej skutkiem otyłość. W prewencji i wspomaganiu leczenia cukrzycy duże znaczenie ma postępowanie żywieniowe. W praktyce najczęściej poleca się dietę ubogoenergetyczną, niskoglikemiczną, charakteryzującą się umiarkowanym lub niskim spożyciem tłuszczu, z ograniczeniem kwasów tłuszczowych nasyconych. Jak pokazują badanie, tego typu rozwiązanie niekoniecznie muszą stanowić najlepszy z możliwych wyborów…

Wyniki badań

Dość intrygujących wniosków w omawianej materii dostarczają wyniki badania przeprowadzonego przez zespól naukowców z Uniwersytetu w Linköping. Eksperyment ten wykazał, iż bardziej pożądany wpływ na poziom glukozy i na profil lipidowy ma dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa niż konwencjonalne rozwiązania żywieniowe. Studium jest o tyle ciekawe, że trwało aż dwa lata i obejmowało 61 osób ze stwierdzoną cukrzycą typu 2. Uczestników losowo przypisano do jednej z dwóch grup:

  • w pierwszej zastosowano dietę konwencjonalną, gdzie 30% energii pochodziło z tłuszczu, 55-60% z węglowodanów, a 10-15% z protein,
  • w drugiej - niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, gdzie  50% kalorii dostarczano z tłuszczu, 20% z węglowodanów, a 30% z białka

Co się okazało?

W przypadku obu diet zaobserwowano podobne efekty, jeśli chodzi o ubytek masy ciała i redukcję tłuszczu. Co ciekawe jednak, po upływie pół roku w grupie uczestników przypisanych do diety niskowęglowodanowej znacznie poprawiła się kontrola glikemii. Poziom  glukozy we krwi obniżył się z 58,5 do 53,7 mmol/mol, a stężenie insuliny spadło się o 30%. Pomimo wyższego spożycia tłuszczu, w tym również kwasów tłuszczowych nasyconych  zaobserwowano także poprawę wyników lipidogramu obejmujące wzrost stężenia frakcji HDL zwanej dobrym cholesterolem. Efektów takich nie zanotowano w grupie osób stosujących dietę konwencjonalną.

Wnioski

Dieta niskowęglowodanowa stanowić może dość ciekawe rozwiązanie w przypadku osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2.  Istnieją przesłanki by uważać, iż efekty takiego zabiegu mogą być lepsze niż te, jakie niesie za sobą konwencjonalna dieta z umiarkowanym udziałem tłuszczu. Rozwiązania żywieniowe w przypadku cukrzycy winny być jednak konsultowane indywidualnie z lekarzem lub dietetykiem.