Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dlaczego kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych omega 6?

Dlaczego kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych omega 6?
Coraz większy nacisk kładzie się na kwestie związane z odżywianiem kobiet w ciąży. Jest to podejście jak najbardziej słuszne, gdyż pokarm spożywany przez matkę posiada wpływ nie tylko na wybrane parametry zdrowia dziecka, może także decydować o jego masie i składzie ciała – zarówno po urodzeniu jak i w późniejszych etapach życia.

Na co kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę?

Kobieta w ciąży powinna starannie przemyśleć kompozycję swojego jadłospisu, zwracając szczególną uwagę zarówno na jakościowy jak i ilościowy dobór produktów. Rozwijający się w ciele matki płód wymaga składników najwyższej jakości. Tymczasem jak pokazują statystyki panie w ciąży często sięgają po przypadkowe produkty żywnościowe, głównie skupiając swoją uwagę na słodyczach. Stąd też niedobory żelaza czy wapnia są często obserwowane w dietach przyszłych matek.

Oprócz tego, iż jadłospis ciężarnych winien opierać się na nieprzetworzonej żywności, to warto wiedzieć, że Istnieje szereg produktów żywnościowych, których z pewnością panie spodziewające się dziecka powinny unikać. Należą do nich między innymi:

  • surowe czy niedogotowane mięso, (wysokie ryzyko zatrucia pokarmowego, które może okazać się niebezpieczne przede wszystkim dla rozwijającego się płodu),
  • wędzone i surowe ryby, (wysokie ryzyko zakażeniem wywołanym przez bakterię Listeria monocytogenes),
  • dania typu fast food, (spora zawartość szkodliwych izomerów trans i innych niepożądanych składników żywności),
  • przetworzone mięso, np. parówki wędlin, (obecność azotanów, konserwantów i innych niepożądanych związków chemicznych),
  • wysokoprzetworzona żywność, (obecność izomerów trans, konserwantów, brak ważnych dla funkcjonowania organizmu składników),
  • produkty żywnościowe będące źródłem kwasów tłuszczowych trans,
  • produkty z puszek, (ze względu na obecność bisfenolu A i silnego ksenoestrogenu wywołującego zaburzenia hormonalne),
  • kawa, napoje energetyczne (wysoka zawartość kofeiny),
  • alkohol, (nawet niewielkie dawki etanolu mogą okazać się szkodliwe dla rozwijającego się płodu),
  • sery pleśniowe i dojrzewające, (przyczyna taka sama jak w przypadku wędzonych ryb - ryzyko zakażenia Listerią)
  • inne.

Problem omega 6

Niedawno przeprowadzone badania naukowe, których wyniki zostały opublikowane w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, wskazują również na konieczność ograniczania kwasów omega 6 w codziennym jadłospisie kobiet w ciąży (jak i prawdopodobnie również w menu pań starających się o dziecko). Spożywanie mniejszej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 przez kobiety będące w ciąży przy jednoczesnym zwiększeniu podaży kwasów tłuszczowych omega 3, może sprawić, iż dziecko będzie zdrowsze a także będzie miało mniej tkanki tłuszczowej a więcej mięśniowej.

Zespół badaczy kierowany przed dr Nicholasa Harvey z Uniwersytetu Southhampton potwierdził związek pomiędzy podwyższonym stężeniem kwasów omega 6 we krwi matki a problemami z masą i składem ciała dzieci. Inne dane wskazują także na fakt, iż brak równowagi pomiędzy wspomnianymi tłuszczami niekorzystnie odbijać się może na rozwoju mózgu, skutkując obniżeniem potencjału intelektualnego. Ten fakt także warto wziąć pod uwagę.

Co jest źródłem kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3?

Kwasy tłuszczowe omega 6 znacznie powszechniej występują w naturze od kwasów tłuszczowych omega 3, dlatego też stosunkowo łatwo o ich nadmiar w codziennym jadłospisie. Do najbardziej popularnych źródeł tego tłuszczu należą:

  • olej słonecznikowy,
  • olej sojowy,
  • olej z pestek winogron,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • orzeszki ziemne,
  • margaryny.

Z kolei wśród źródeł omega 3 wyróżnia się:

  • tłuste ryby morskie,
  • algi morskie
  • olej lniany wysokolinolenowy,
  • tran.

Podsumowanie

Problemy z masą i składem ciała mogą być konsekwencją niewłaściwego odżywienia w życiu płodowym. Dlatego każda kobieta spodziewające się dziecka, powinna mieć na uwadze, iż to co spożywa posiada niebagatelny wpływ na zdrowie i rozwój jej potomka. Zaleca się unikanie wielu produktów żywnościowych, w tym również tych będących obfitym źródłem kwasów tłuszczowych omega 6

Źródła: http://paleoleap.com/many-dangers-of-excess-pufa-consumption/ http://www.heart-health-guide.com/how-to-increase-testosterone.html

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie Ladies