Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dlaczego uważa się, że produkty z mleka koziego są takie zdrowe?

Dlaczego uważa się, że produkty z mleka koziego są takie zdrowe?
O ile mleku krowiemu i jego przetworom coraz częściej przypisuje się rozmaite wady, o tyle w przypadku produktów otrzymanych z mleka koziego ciągle mówi się w samych superlatywach. Skąd wzięło się przekonanie dotyczące ich wyjątkowych walorów? Czy faktycznie są one zdrowsze i bardziej wartościowe od konwencjonalnego nabiału?

Co mówią obiegowe teorie?

Mleko kozie jak i produkty z niego otrzymywane przedstawiane bywają zazwyczaj jako zdrowsza alternatywa dla pokarmów wyprodukowanych z mleka krowiego. Obiegowe teorie głoszą, iż są one bardziej wartościowe, gdyż dostarczają nieporównywalnie większej dawki białka (o nieprzeciętnie wysokiej jakości), witamin i składników mineralnych. Kolejnym ich plusem ma być brak laktozy – cukru, który często powoduje problemy ze strony przewodu pokarmowego. Białka mleka koziego podobno też nie uczulają i zalecane są alergikom. Wszystko to wygląda bardzo optymistycznie, ale warto się zastanowić czy wspomniane tutaj walory nie są trochę przekoloryzowane.

Wartość odżywcza mleka koziego

Pomimo, iż mleko kozie jest bez wątpienia pokarmem o wysokiej wartości odżywczej, to wbrew obiegowym przekonaniom, niekoniecznie „bije na głowę” pod tym względem tak często odsądzane od czci i wiary mleko krowie. Przykładowo: o ile mleko kozie dostarcza więcej kwasu witamin: PP, B2 i selenu, o tyle jest bardziej ubogie w witaminę B12 i kwas foliowy. Na uwagę zasługuje jednak wyższa zawartość wapnia i potasu w mleku kozim. Jako ciekawostkę warto dodać jednak, iż badania naukowe wskazują, że pierwiastki takie jak miedź, cynk i selen lepiej wchłaniają się z przewodu pokarmowego w obecności białek mleka koziego niż krowiego.

Mleko kozie nie jest pozbawione laktozy, ale dostarczaj jej trochę mniej niż mleko krowie, przez co rzadziej powoduje komplikacje ze strony przewodu pokarmowego. Niższa zawartość często uczulających frakcji kazeinowych (głównie chodzi o brak alfa-S1 kazeiny), sprawia, że mleko kozie lepiej też jest tolerowane przez pewną część alergików. Kwestię obecności poszczególnych frakcji białkowych warto rozpatrzyć w trochę szerszym kontekście.

Białko mleka koziego – idealne dla mięśni?

Białko mleka koziego, podobnie jak proteiny mleka krowiego, składa się głównie z frakcji kazeinowych i pewnej ilości białek serwatkowych. Białko mleka koziego charakteryzuje się też tym, że jest lżej strawne niż białko mleka krowiego. W odniesieniu do potrzeb sportowców kluczowe znaczenie ma skład aminokwasowy. Otóż w tym akurat kontekście należy wspomnieć, że zarówno białka mleka krowiego jak i koziego wypadają znakomicie, przy czym w tym drugim wypadku dodatkową zaletą jest wyższa zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA (leucyny, izoleucyny i waliny) oraz - argininy będącej prekursorem tlenku azotu, czyli związku rozszerzającego światło naczyń krwionośnych i wpływającego na zjawisko pompy mięśniowej. Białko mleka koziego dostarcza też większych dawek cysteiny która wykorzystywana jest przez organizm do produkcji ważnego, wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza, czyli glutationu.

Działanie przeciwzapalne

Istnieją dowody naukowe, że konsumpcja mleka koziego i wybranych jego przetworów może zmniejszać nasilenie przebiegu procesów zapalnych w organizmie. Ma to istotne znaczenie dla ogólnie pojętego zdrowia. Proces zapalny leży bowiem u podłoża wielu groźnych chorób, m.in. miażdżycy. Biorąc pod uwagę także obecność dużych dawek wspomnianej wcześniej cysteiny i sporą zawartość argininy oraz tauryny, mleko kozie okazuje się być pokarmem mogącym pozytywnie wpływać na kondycje układu krążenia.

Podsumowanie

Mleko kozie i jego przetwory posiadają wiele ciekawych walorów. Są przede wszystkim lżej strawne i lepiej tolerowane pokarmowo niż produkty otrzymywane z mleka krowiego. Dodatkowo charakteryzują się także wyższą wartością odżywczą i prozdrowotną. Jedyną ich istotną wadą jest… zapach, który nie każdemu odpowiada.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie