Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dlaczego warto jeść orzeszki piniowe?

Dlaczego warto jeść orzeszki piniowe?
Orzeszki piniowe to jedne z najdroższych orzechów na świecie. Prawdopodobnie ze względu na cenę nie należą do popularnych orzeszków w naszym kraju. Cenione są przede wszystkim przez Włochów. Czy warto sięgać po te drogie orzechy?

Podstawowe informacje o orzeszkach piniowych

Orzeszki piniowe zwane są również piniolami lub orzechami pinii. Są jasnokremowe, miękkie i delikatne w smaku. Posiadają charakterystyczny, leśny aromat. Po ich rozgryzieniu wyczuć można zapach sosny.

Orzeszki piniowe to nasiona sosny iglastej (sosna pinii – Pinus pinea). Spotkamy ją przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego. W Rosji, Korei i Japonii uprawia się tańsze odmiany orzeszków pinii, które są nasionami sosny koreańskiej (Pinus koraiensis).

Orzeszki piniowe znane są od starożytności. Zakładano wówczas całe lasy piniowe, w celu pozyskania tych niezwykłych orzechów. Ceniono je nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu właściwości leczniczych.

Wartość odżywcza orzechów pinii

Podobnie jak pozostałe orzechy, również piniole są dość kaloryczne. 100 gram tych orzechów dostarcza 673 kcal. Znajdziemy w nich około 14g białka, 68g tłuszczów i 13g węglowodanów, a także około 3,7g błonnika.

Jak więc widzimy, orzechy te dostarczają pokaźną ilość tłuszczów ogółem. Istotny jest jednak udział poszczególnych kwasów tłuszczowych.

W orzechach piniowych znajdziemy:

Kwasy tłuszczowe nasycone 4,9g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 34g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18,7g

Zawartość witamin i minerałów

Orzeszki piniowe są bogatym źródłem witaminy K, witaminy E, niacyny, potasu oraz cynku.

Znajdziemy w nich również witaminę C, żelazo, wapń, magnez oraz kwas foliowy.

W 100 gramach orzeszków pinii znajdziemy:

Witaminy

Witamina C – 0,8 mg

Tiamina – 0,364 mg

Ryboflawina – 0,227 mg

Niacyna - 4,387 mg

Witamina B6  - 0,094 mg

Kwas foliowy -  34 µg

Witamina A - 29 IU

Witamina E – 0,90 mg

Witamina K - 34,1 µg

Minerały

Wapń – 16 mg

Żelazo - 5,53 mg

Magnez - 251 mg

Fosfor - 575 mg

Potas - 597 mg

Sód – 2 mg

Cynk - 6,45 mg

Właściwości zdrowotne

Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów orzeszki pinii mają cenne właściwości lecznicze.

Pozytywny wpływ na męską płodność

Ze względu na wysoką zawartość cynku spożywanie orzeszków pinii ważne jest szczególnie w diecie mężczyzn. Cynk odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy, przedłużaniu żywotności plemników oraz w produkcji testosteronu.

Przeciwdziałają starzeniu się

Orzeszki pinii bogate są w witaminę E, która posiada właściwości antyoksydacyjne. Witamina E bywa nazywana witaminą młodości oraz płodności.

Piniole dobre na odchudzanie

Orzeszki pinii bogate są w dobre kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich kwas linolenowy. Jest on pomocny w kontrolowaniu apetytu.

Usprawniają pracę mózgu

Dzięki wysokiej zawartości magnezu, piniole usprawniają pracę mózgu, działają antystresowo, wspomagają prawidłową pracę mięśni, pomagają w stanach zmęczenia, a także usprawniają działanie układu nerwowego.

Wady orzeszków piniowych

Głównymi wadami orzeszków piniowych jest ich cena, jak również dostępność. W marketach dostaniemy najczęściej orzeszki pinii koreańskiej, czyli te uznawane za mniej wartościowe. Cena takich orzeszków to około 25zł za 100g.

Dużo droższe są orzeszki pinii iglastej. Takie dostaniemy jedynie w wybranych sklepach ze zdrową żywnością. We Włoszech cena pinioli to około 80-100 euro za kilogram.

W związku z bardzo wysoką ceną, jak i dostępnością, orzeszki pinii mogą być jedynie wartościowym, małym, ciekawym dodatkiem do diety.

Podsumowanie

Podsumowując, orzeszki piniowe są bogatym źródłem cynku, witaminy E oraz magnezu. Ze względu na zawartość cynku, nazywane są często afrodyzjakiem. Niestety piniole należą do bardzo drogich orzechów.