Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Herbaty - rodzaje i właściwości

Herbaty - rodzaje i właściwości
Herbata jest napojem przygotowywanym z liści i pąków rośliny należącej do rodzaju Camellia. Od wieków obecna w Chinach. Dotarła stamtąd do Japonii, a z niej do Portugalii i innych krajów Europy. Istnieje wiele rodzajów herbaty. Postaram się przybliżyć tym artykułem te najważniejsze oraz właściwości, jakie one posiadają.

Herbata czarna

Najbardziej popularna i powszechnie znana. Przygotowywana jest z liści herbaty chińskiej. Poddawana jest ona procesowi fermentacji, dzięki któremu ma ona wyjątkowo mocny smak, w porównaniu z innymi herbatami. Nazwa jej wynika z koloru wysuszonych liści. Występuje ona również pod nazwą herbaty czerwonej. Herbatę tę powinno zalewać się wodą o temperaturze 98 ºC. Zbyt niska temperatura parzenia jest jednym z częstszych błędów popełnianych w czasie parzenia. Optymalny okres parzenia wynosi 2-3 minuty. Zbyt długi czas parzenia powoduje wydzielanie się tanin, które neutralizują działanie kofeiny i teofiliny.

Herbata zielona

Przygotowywana jest z tych samych liści co czarna. Jednak nie podlega ona procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje właściwości świeżych liści. Od herbaty czarnej różni się ona kolorem. Występuje w barwie jasnozielonej, słomkowej. Posiada liczne właściwości. Między innymi związane z obecnością epigallokatechin. Są one flawonoidami roślinnymi, posiadającymi silne właściwości antyoksydacyjne. EGCG posiada potencjał odchudzający oraz regulujący poziom DHT, co stanowi istotny element w profilaktyce przerostu gruczołu krokowego i łysienia typu męskiego. Zieloną herbatę parzyć należy w temperaturze od 60 do 80 stopni, przez 1,5-3 minuty.

Herbata czerwona pu-erh

Herbata ta po procesie utleniania przechodzi jeszcze proces fermentacji właściwej. Posiada ona ciemną barwę i wyrazisty smak. Podobnie jak w przypadku herbat zielonych cechuje się ona właściwościami mającymi wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych na szczurach przez pracowników Narodowego Instytutu Tajwańskiego stwierdzono, że zwierzęta, którym podano 4% ekstraktu czerwonej herbaty, najmniej przybrały na masie ciała, w porównaniu ze szczurami, którym podano inne rodzaje herbat lub tym, którym nie podano nic. Z innych badań wynika, że herbata ta może lepiej regulować poziom trójglicerydów i frakcji lipoprotein LDL, w porównaniu z zieloną herbatą. Wyniki badań porównujących działanie czerwonej herbaty i leków na zbijanie cholesterolu dały bardzo pozytywne i zbliżone wyniki. Powodem tego może być obecność w czerwonej herbacie lowastatyny, związku mającego istotny wpływ na poziom cholesterolu. Herbatę tę zaleca się parzyć w 98ºC, przez 2 minuty.

Herbata Biała

Przygotowywana jest z pąków liści lub młodych liści, które nie były wcześniej fermentowane. Posiada bardzo delikatny smak i jasną barwę. Dzięki braku procesu utleniania, posiada ona znaczne ilości prozdrowotnych polifenoli. Zawarte w białej herbacie antyoksydanty zmniejszają poziom frakcji cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Picie 3 filiżanek dziennie przyczynia się do zmniejszenia o 11% szansy ryzyka choroby serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Oregonie stwierdzili, że herbata ta ma największy potencjał w walce z nowotworami. Z kolei w badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w  Nowym Jorku wynika, że herbata ta posiada  potencjał antybakteryjny i przeciwwirusowy. Zalecana temperatura parzenia wynosi od 75 do 85ºC, przez 3-6 minut.

Podsumowanie

Jak widać różne rodzaje herbat cechują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, jak i regulującymi poziom tkanki tłuszczowej w naszych organizmach. Warto mieć to na uwadze i wprowadzić na stałe ich spożycie wraz z innymi płynami.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę