IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czerwona herbata Pu-erh hamuje przyrost tłuszczu

Za szczególnie cenioną uważa się powszechnie herbatę zieloną. Sporo mówi się i pisze na temat jej właściwości prozdrowotnych i odchudzających. Jak się jednak okazuje również inne rodzaje herbat posiadają szereg pozytywnych właściwości. Jakiś czas temu w artykule:

Czarna herbata. Niedoceniana, a obowiązkowa pozycja zdrowej diety

zwróciłem uwagę na ciekawy potencjał herbaty czarnej, polegający na regulowaniu działania ważnego hormonu, biorącego udział w gospodarce energetycznej organizmu – insuliny. Tym razem chciałbym przybliżyć trochę zagadnienie dotyczące wpływu konsumpcji herbaty Pu-erh na nasze zdrowie i na naszą sylwetkę.

Opublikowane kilka lat temu badania wykazały, że bioaktywne składniki zawarte w czerwonej herbacie Pu-erh mogą hamować aktywność kompleksu enzymatycznego, który uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych. Dodatkowo, wcześniejsze eksperymenty wykazały, iż substancje zawarte w herbacianych liściach nasilają proces wydatkowania energii, aktywując specjalną kinazę zwaną AMPK  powodując, że organizm „spala” więcej energii niż normalnie. Innymi słowy – bazując na wynikach tego eksperymentu - spożywanie naparu z czerwonej herbaty może potencjalnie spowolnić przyrost tkanki tłuszczowej w przypadku stosowania wysokokalorycznej diety.

Eksperymenty przeprowadzone na szczurach również  przyczyniły się do ciekawych wniosków. Okazało się, że stosowanie ekstraktów z czerwonej herbaty zmniejsza przyrost trzewnej tkanki tłuszczowej w czasie stosowania wysokokalorycznej diety. Warto wspomnieć, że bioaktywne składniki Pu-erh korzystnie wpływają na profil lipidowy krwi, obniżając poziom „złego” cholesterolu i zmniejszając jego podatność na utlenianie, co stanowi element profilaktyki chorób układu krążenia.

Odkrycia dotyczące potencjału Pu-erh  mogą mieć spore znaczenie dla osób, które wybierają się na firmowe imprezy, rodzinne spotkania czy mają przed sobą podobne im perspektywy wydarzeń, podczas których je się więcej niż zwykle. Włączenie do diety naparu z czerwonej herbaty może mieć też pewne zastosowanie w wypadku  diet ukierunkowanych na przyrost masy ciała przez osoby z tendencją do tycia i nadmiernego otłuszczania.

Rozpisując się na temat rozmaitych zalet tej herbaty omal bym zapomniał wspomnieć o jednej jej drobnej wadzie: otóż przyznać trzeba, że pomimo wielu walorów zdrowotnych bagienny smak tego ziemistego naparu z pewnością nie przysporzy mu zbyt wielu entuzjastów…

Źródła: Pu-erh tea, green tea, and black tea suppresses hyperlipidemia, hyperleptinemia and fatty acid synthase through activating AMPK in rats fed a high-fructose diet. Huang HC, Lin JK. Pu-erh tea supplementation suppresses fatty acid synthase expression in the rat liver through downregulating Akt and JNK signalings as demonstrated in human hepatoma HepG2 cells. Chiang CT, Weng MS, Lin-Shiau SY, Kuo KL, Tsai YJ, Lin JK. Effect of pu-erh tea on body fat and lipid profiles in rats with diet-induced obesity. Cao ZH, Gu DH, Lin QY, Xu ZQ, Huang QC, Rao H, Liu EW, Jia JJ, Ge CR.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.