Mowa o l-teaninie. Substancja ta występuje naturalnie w liściach Camellia sinensis, czyli krzewu herbacianego, a prostym sposobem na jego dostarczenie jest wypicie kilku filiżanek herbaty.
L-teanina jest aminokwasem, który nie buduje białek, pełnić jednak może dość istotną rolę w obrębie układu nerwowego. Badania naukowe wykazują, że l-teanina łatwo przekracza barierę krew-mózg, wpływa modulująco na poziom neuroprzekaźników tłumiąc nadmierne wzbudzenie neuronów zainicjowane stresem. Zmniejsza także częstość akcji serca, która pojawia się w sytuacjach stresowych i zwana jest palpitacją. Aminokwas ten modyfikuje także działanie kofeiny, którą często wspomagają się osoby prowadzące intensywny i stresogenny tryb życia. Sama kofeina, choć poprawia zdolności intelektualne, dodaje sił i pozwala odsunąć w czasie moment wystąpienia zmęczenia, może nasilać jednak niekorzystne skutki stresu. L-teanina może natomiast częściowo znosić ten niekorzystny potencjał, nie wpływając negatywnie na pożądane działanie kofeiny.
Badania naukowe wykazały, że najbogatsza w ten aminokwas jest herbata zielona, która – przypomnijmy – zawiera także niewielkie ilości kofeiny oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy. Wszystko to sprawia, że filiżanka zielonego naparu może stanowić cenną broń w walce z negatywnymi skuta kim stresu.
*L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Kimura K, Ozeki M, Juneja LR, Ohira H.
*The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Haskell CF, Kennedy DO, Milne AL, Wesnes KA, Scholey AB.