BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jedz mniej i ćwicz więcej – czy to zawsze działa?

Jedz mniej i ćwicz więcej – czy to zawsze działa?
Najczęściej powtarzaną mantrą, jaką można usłyszeć, szczególnie w gronie kobiet jest „jedz mniej, ćwicz więcej”. Ale czy ta metoda jest odpowiednia? Kobiety bardzo często robią coś na 100%, co w ogólnym rozrachunku wychodzi i tak z małą korzyścią dla nich. Dieta jest albo na 100%, albo wcale, z treningiem jest podobnie. Panuje przesąd, że jedząc mniej, a ćwicząc intensywniej, spalimy więcej, co owszem jest prawdą, ale jakim kosztem? Organizm kiedyś „odbierze” to sobie z nawiązką.

Faktem jest, iż w dłuższym przedziale czasowy niskokaloryczne diety oraz intensywne treningi siłowe prowadzić mogą do poważnych zaburzeń hormonalnych czy metabolicznych. Jednym słowem ucierpi na tym cały nasz organizm. Takie restrykcje podejmowane są najczęściej przez osoby bardzo zdesperowane, które natychmiast chcą zrzucić swoją wagę, nie patrząc na konsekwencje swoich decyzji.

Co się dzieje, gdy jadasz mniej, a ćwiczysz intensywniej?

To tylko kilka konsekwencji, które powodują, iż „walczymy” z naszym organizmem, robiąc mu krzywdę:

  • pojawić się mogą problemy ze snem,
  • spada libido,
  • stajemy się drażliwi, nerwowi,
  • pojawia się głód,
  • mogą pojawić się zachcianki na słodycze,
  • czujemy zmęczenie, senność,
  • pojawia się uczucie zimna, szybciej marzniemy,
  • u kobiet może pojawić się zanik menstruacji,
  • nasza gospodarka hormonalna podupada,
  • jesteśmy bardziej podatni na infekcje,
  • pojawiają się niedobory witamin oraz minerałów,
  • spowalnia się tempo przemiany materii.

Aby schudnąć w zdrowy i efektywny sposób, należy być przede wszystkim konsekwentnym oraz sumiennym, a dietę skomponować tak, aby zapewniała nam produkty bogate w witaminy oraz minerały, aby móc odżywić organizm i mieć energię do treningu czy spotkań ze znajomymi.

Jeśli do swojej diety wdrożymy trening siłowy, to w przypadku nadwyżki będziemy budować masę mięśniową, natomiast w przypadku deficytu będziemy efektywnie spalać tkankę tłuszczową, a kształtowanie naszej sylwetki będzie łatwiejsze, gdyż ciało będzie reagowało na nowy bodziec. Warto nadmienić, iż cardio nigdy nie da nam takiego efektu, jaki daje ciężki trening siłowy, a szczególnie ćwiczenia wielostawowe, które angażują duże partie mięśniowe, gdzie pracuje praktycznie całe nasze ciało.

Oczywiście są partie ciała, które są bardziej wrażliwe na insulinę, tym samym są skłonne do przechowywania tłuszczu i rzadziej go uwalniają, natomiast tutaj trzeba odpowiedniego przygotowania, które pozwoli nam uzyskać maksimum.

Niestety na tych partiach: uda, brzuch, biodra, pośladki, tłuszczu jest najwięcej i spada on zazwyczaj pod koniec redukcji, dlatego warto pamiętać o tym, do czego dążymy i mieć silną motywację.

Składniki diety

Białko

Białko jak wiadomo jest najbardziej sycące, a także najbardziej termogeniczne ze wszystkich makroskładników. 1 g białka zawiera 4 kcal. Warto czerpać je z mięsa (drób, wołowina, wieprzowina), a także ryby, w tym tłuste, nabiał, odżywki białkowe, jaja.

Węglowodany

Jedni się ich boją, drudzy je kochają. Węglowodany również sycą, zawierają sporo cennego błonnika, 1 g węglowodanów to również 4 kcal. Warto do diety wdrożyć: kaszę, ryż, warzywa strączkowe, owoce, ziemniaki, bataty, ale także amarantus czy komosa ryżowa.

Tłuszcze

Pomimo tego, co się na ogół mówi, tłuszcz jest najmniej termogenicznym i najmniej sycącym makroelementem. Owszem, to najbardziej wydajne paliwo, jednak w połączeniu z białkiem jego potencjał jest bardziej wyraźny.

1 g tłuszczu zawiera 9 kcal. Warto wdrożyć do diety: mięsa, ryby, siemię lniane, nasiona chia, orzechy, czekoladę gorzką, olej MCT, olej kokosowy, olej lniany, a także awokado czy też masło.

Przechodząc na dietę, warto dokładnie przyglądać się swojemu organizmowi i nie zmieniać wszystkiego spontanicznie, bo przecież jeśli lubimy pizzę – warto sprostać temu zadaniu i wykonać własną, jeśli lubimy ciasto – można upiec własne idealnie brownie np.: z białej fasoli. Rozwiązań jest wiele, należy ich tylko szukać. I przede wszystkim pamiętać, że to dieta jest dla nas, a nie my dla diety.

Natomiast, gdy podczas jedzenia jakiejś grupy pokarmów pojawia się trądzik czy dyskomfort ze strony układu pokarmowego, należałoby wyeliminować dany produkt, aby zapobiec pogorszeniu się naszego samopoczucia, a także zdrowia. Pamiętajmy również o odpowiedniej regeneracji, nie przy komputerze czy telewizorze, gdyż ten czas nas nie zrelaksuje, a po czasie nawet może wyczerpać. Warto natomiast wprowadzić do swojego codziennego dnia – spacer, basen, masaż czy lekturę dobrej książki, która naładuje nasze baterie i da siły na kolejny dzień. Oczywiście, w tym wszystkim należy pamiętać o odpowiedniej ilości snu, rekomendowana ilość to około 7-8 godzin na dobę.

Podsumowanie

Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, wtedy przynieść może nam nie tylko korzyści sylwetkowe, ale także zdrowotne. Nie ma sensu ani potrzeby obcinania jedzenia do minimum i ćwiczenia do maksimum. Sprawi to tylko pogorszenie się pracy naszego metabolizmu, a także samopoczucia, a w konsekwencji również zdrowia. Takie działania nie są tego warte. Wdrażając dietę, pamiętajmy przede wszystkim o odpowiednim doborze składników odżywczych, ale także ilości kalorii, które pozwolą, że będziemy mieli energię na cały dzień.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.