Definitywne rzucenie nałogu tytoniowego nie jest rzeczą łatwą – przekonują się o tym codziennie miliony palaczy, próbujący nie rozpoczynać dnia od „puszczenia dymka”. Poleganie wyłącznie na silnej woli może być niewystarczające, zwłaszcza, że demotywujących palaczy jest wszędzie bardzo dużo – nawet przed klubami fitness. Tymczasem obserwacje naukowe pokazują, iż pomocne dla porzucenia palenia może być wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, a zwłaszcza wzbogacenie codziennego jadłospisu w warzywa i owoce.
Fakt, że jedzenie owoców i warzyw może ułatwić rozstanie się z nałogowym paleniem potwierdzają wyniki badań naukowców. Okazało się bowiem, że osoby, których jadłospis był bogaty w świeże produkty pochodzenia roślinnego (warzywa i owoce pojawiały się w menu minimum 3 razy dziennie) , w ciągu 30 dni trzykrotnie rzadziej ulegały pokusie sięgnięcia po papierosa. W przeprowadzonym badaniu wyraźnie zaznaczyła się jeszcze inna interesująca prawidłowość. Otóż kwestią niezwykle istotną jest także to, że osoby, które jedzą znaczną ilość warzyw i owoców wypalają średnio mniej papierosów niż osoby stroniące od tych pokarmów.
Dlaczego jedzenie warzyw i owoców ułatwia rzucenie palenia?
Istnieje przynajmniej kilka teorii, wyjaśniających powód zmniejszonej ochoty na papierosa przy jednoczesnym spożywaniu owoców i warzyw. Niektórzy naukowcy twierdzą, iż spożywając więcej warzyw i owoców doprowadzamy do zmiany przyzwyczajeń, stajemy się bardziej świadomi jak ważne jest zdrowie. Co ciekawe, świeże produkty pochodzenia roślinnego nie wywołują pragnienia zapalenia papierosa, w odróżnieniu np. od wybranych używek, takich jak kawa czy alkohol. Autorzy badań twierdzą także, że po spożyciu warzyw i owoców smak „nikotynowego inhalatora” przestaje być atrakcyjny – nawet dla zaawansowanych palaczy. Inna kwestia to mylenie uczucia głodu z głodem nikotynowym. A owoce i warzywa jako źródło błonnika potrafią sycić naprawdę na długo, dzięki czemu nie pojawia się mylnie interpretowane uczucie „ochoty na papierosa”.
Jakie inne produkty żywnościowe mogą być pomocne w rzuceniu palenia?
W czołówce produktów, klasyfikowanych jako najbardziej pomocne w rzuceniu palenia znajdują się oczywiście produkty pochodzenia roślinnego. Należą do nich: jabłka, rośliny strączkowe, kapusta kiszona, a także wybrane przyprawy (np. cynamon, imbir, czosnek). Specjaliści od rzucenia palenia odradzają natomiast spożywania wszelkich wysoko przetworzonych produktów np. wędlin, serów, słodyczy fast foodów, etc.
Podsumowanie
Uwzględnienie w codziennym jadłospisie świeżych warzyw i owoców pomoże Ci się uprać z papierosowym nałogiem. Jak pokazują wyniki badań, zdrowe nawyki żywieniowe wpływają na świadomość palaczy dotyczącą ogólnie pojętego zdrowia, a także minimalizują odruch sięgania po nikotynę. Owoce i warzywa zjadane minimum trzy razy w ciągu doby mogą sprawić, że papieros po prostu przestanie smakować.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.