Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jesz byle co i byle jak? Zakończ ten proceder!

Jesz byle co i byle jak? Zakończ ten proceder!
Tempo życia, mnogość obowiązków, niejednokrotnie brak umiejętności kulinarnych dodatkowo okraszony szczyptą lenistwa sprawia, że coraz rzadziej zdarza nam się delektować smakiem potraw. Posiłki „wrzucamy” w siebie w biegu nie zwracając uwagę na ich smak, zapach, jakość…

Zatrzymaj się na moment i zastanów… Jak często zdarza się, byś posiłek traktował tylko i wyłącznie jako „paliwo”, które – złożone z odpowiednio zbilansowanych makroskładników - ma dostarczyć energii twojemu ciału, ma je napędzać do działania, stymulować do budowy masy mięśniowej lub też sprzyjać redukcji? Jeżeli jednak zdarza ci się celebrować posiłki, znajdujesz czas na ich przygotowanie i skosztowanie ich w dobrym towarzystwie miast szybko konsumpcję „na klawiaturze”, to gratuluję! Dzięki temu w dodatkowy sposób pieścisz zmysły, delektujesz się, korzystasz z życia.

Poświęć uwagę jedzeniu – konsumuj świadomie

To zadanie – wbrew pozorom – dla wielu osób będzie stanowiło poważne wyzwanie. Trzeba będzie porzucić wygodę, poświęcić czas, zaangażować się i skupić na tym, co na co dzień ląduje na przysłowiowym talerzu. Od czego należałoby zacząć? Przeanalizuj, pomocne może być wynotowanie na kartce, co zazwyczaj jesz, a także w jakich sytuacjach, warunkach, okolicznościach masz czas na pożywienie się. Następnie poświęć czas na zapoznanie się z produktami trafiającymi na twój „stół”. Zapoznaj się z ich składem, wartościami, pochodzeniem. Zwróć szczególną uwagę, czy są one mocno przetworzone, naładowane polepszaczami smaku, konserwantami, słabej jakości czy też może kupujesz naturalne, lokalne, świeże i rzeczywiście zdrowe.

Po takim małym „śledztwie” dysponujesz już podstawową wiedzą dotyczącą jakości produktów/posiłków, które spożywasz. Co zyskujesz? Przede wszystkim możliwość świadomego wyboru. Możesz traktować swój organizm jak śmietnik wrzucając do niego przypadkowe, wątpliwej jakości produkty lub zrobisz coś dla siebie i – odkrywając smaki, zapachy, delektując się – zdecydujesz się na przygotowanie smacznych i faktycznie wartościowych posiłków.

Nie pędź, zatrzymaj się na moment…

Nie oszukujmy się, fast foody znajdujące się na każdym kroku, przy każdej ulicy w znacznym stopniu ułatwiają nam dopieszczanie siedzącego w nas lenia. Oczywiście – czego nie można im odmówić – przyczyniają się do oszczędzania naszego czasu. Krótki czas oczekiwania na posiłek, możliwość zjedzenia na wynos, a także brak konieczności sprzątania po posiłku – to na pewno są plusy. I – o ile takiego żywienia się nie traktujemy jako standardu, lecz jako jednorazowy wyskok – to nie ma w tym nic złego, szeroko pojęta „forma” na tym nie ucierpi.

A gdyby tak…na chwilę zrezygnować z wygody i świadomie przygotować posiłek we własnej kuchni, z dobrej jakości wybranych przez siebie produktów, a następnie zjeść go w dobrym towarzystwie używając sztućców i „świątecznej” zastawy (miast tekturowych/plastikowych talerzy). Daje to nie tylko pewność, że jedzenie własnoręcznie przygotowane będzie wartościowe, wysokiej jakości, lecz pozwoli również nasycić zmysły smakami, zapachami, pielęgnować relacje z osobami, które są nam bliskie…