Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kawa rozpuszczalna – zdrowa czy nie?

Kawa rozpuszczalna – zdrowa czy nie?
W ostatnim czasie coraz więcej dobrego mówi i pisze się o kawie. Badania naukowe wskazują, iż regularna jej konsumpcja, o ile mieści się w granicach rozsądku, korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób. W związku z tymi danymi jednak pojawiają się pewne wątpliwości dotyczące tego, czy wspomniane rewelacje dotyczą również kawy rozpuszczalnej, która często bywa postrzegana jako nieudolna imitacja swojego pierwowzoru pozbawiona wszelkich walorów prozdrowotnych.

Kawa rozpuszczalna jak chińska zupka?

Kawa rozpuszczalna podobnie jak chińska zupka wymyślona została przez… Japończyków. W roku 1901 dalekowschodni naukowiec Satori Kato, w trakcie naukowej konwencji odbywających się w Buffalo w Stanach Zjednoczonych przedstawił swój pomysł na kawę w wersji instant. Po ponad trzech dekadach jej masową produkcją zajęła się firma Nescafe wypuszczając na rynek pierwszą wersją kawy rozpuszczalnej. Od tamtej pory produkty tego typu cieszą się niesłabnącą popularnością.

Chemia czy natura?

Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, iż kawa w wersji instant otrzymywana jest z zastosowaniem skomplikowanych reakcji chemicznych, w których przebiegu powstają różne szkodliwe substancje. Podobnie też często uważa się, że finalny ich produkt tak naprawdę nie jest kawą, tylko aromatyzowanym napojem kawopodobnym. Tak naprawdę jednak kawę rozpuszczalną otrzymuje się z ziaren prawdziwej kawy, które poddawane są kolejno: prażeniu, preparowaniu i liofilizacji (rzadziej suszeniu rozpyłowemu, które powoduje utratę części aromatu i… walorów prozdrowotnych, o których za chwilę).

Zdrowa czy nie?

Prozdrowotne walory kawy wynikają z obecności związków zaliczanych do polifenoli, które wykazują silny potencjał antyoksydacyjny, a także przeciwzapalny i antyagregacyjny. Dodatkowo istnieją dane sugerujące, że mogą one korzystnie wpływać na tempo utraty tkanki tłuszczowej, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Okazuje się, że powyższe właściwości dotyczą również kawy rozpuszczalnej. Badania naukowe wskazują, ze filiżanka kawy rozpuszczalnej może dostarczać niekiedy równie dużo wspomnianych polifenoli co filiżanka kawy parzonej. Tak więc popularna kawa instant, wbrew obiegowym opiniom również jest zdrowa, a jej regularna konsumpcja pozytywnie wpływać może na ogólnie pojętą kondycję metaboliczną organizmu.

Podsumowanie

Chociaż niektórym osobom wniosek ten może wydać się kontrowersyjny, to kawa rozpuszczalna podobnie jak kawa parzona – jest napojem o walorach prozdrowotnych. Wskazuje na to wysoka zawartość bioaktywnych substancji z grupy polifenoli, które wykazują właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed nadmierną aktywnością wolnych rodników.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.