Ekstrakt z zielonej kawy ostatnio coraz częściej pojawia się jako składnik preparatów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej. Warto zastanowić się jednak czy faktycznie posiada on przypisywane mu właściwości odchudzające, czy też może stanowi kolejną marketingową wydmuszkę niewartą przysłowiowego zachodu.
Czym tak naprawdę jest ekstrakt z zielonej kawy?
Już sama nazwa „zielona kawa” intryguje i budzi pozytywne skojarzenia, sugerując, że chodzi o jakąś zdrowszą, bardziej wartościową kawę niż tą, którą zwykliśmy pijać na co dzień. W istocie rzeczy „zielona kawa” nie jest terminem botanicznym, a dotyczy ziaren kawowca niepoddawanych procesowi prażenia (które ma miejsce w przypadku tradycyjnej wersji kawy). Czy jednak zielona kawa jest bardziej wartościowa z punktu widzenia ogólnie pojętego zdrowia i estetyki sylwetki? Trudno precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Bez wątpienia proces prażenia wpływa na skład jakościowy i ilościowy bioaktywnych związków takich jak polifenole.
Zielona kawa dostarcza większej ilości kwasu chlorogenowego (silnego przeciwutleniacza) i niektórych jego pochodnych, co można uznać za istotny walor. Należy jednak pamiętać, że kawa dostarcza około 900 różnych związków chemicznych, z których nie tylko wspomniany kwas chlorogenowy ma pozytywny wpływ na organizm. Proces palenia ziaren kawy w zróżnicowany sposób wpływa zarówno na ich zawartość, jak i biodostępność. Brakuje badań naukowych, w których porównywano by korzyści wynikające ze spożywania ekstraktów z palonej i niepalonej kawy.
Wpływ stosowania ekstraktów zielonej kawy na sylwetkę
Przeprowadzone w ostatnim czasie badania wskazują, że stosowanie ekstraktu z zielonej w sposób korzystny wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. W eksperymencie przeprowadzonym przez zespół naukowców z University of Scranton, pod kierownictwem Joe Vinsona okazało się, że stosowanie dużych dawek ekstraktu zielonej kawy przyspiesza odchudzanie. Uzyskane wyniki autorzy powiązali z obecnością kwasu chlorogenowego, który hamuje trawienie i wchłanianie węglowodanów (i w niewielkim stopniu także lipidów) z przewodu pokarmowego, doprowadzając tym samym do obniżenia wartości energetycznej posiłków. Należy jednak podkreślić, że uczestnicy poddawani byli regularnym treningom fizycznym i stosowani niskokaloryczną dietę.
Wynik powyższego badania nie jest odosobniony. Wcześniej przeprowadzone próby również wskazują, że ekstrakty z zielonej kawy o wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego mogę przyspieszać redukcję nadmiernej masy ciała. Warto jednak mieć na uwadze, że nie tylko niepalone ziarna kawy mają właściwości odchudzające!
Mała czarna także działa
Wbrew pozorom również kawa palona serwowana w postaci naparu może być sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Związane jest to nie tylko z obecnością związków fenolowych, ale także kofeiny (której zielona kawa zawiera niewiele). Badania naukowe wskazują, że spożycie kofeiny może podnieść tempo przemiany materii nawet o 11%! Efektem tego stanu jest nasilenie spalanie tłuszczu. Dodatkowo kofeina zwiększa także istotnie efektywność ćwiczeń fizycznych, nasilając ich wpływ na sylwetkę.
Podsumowanie
Chociaż istnieją badania naukowe wskazujące na to, że ekstrakty z zielonej kawy mogą przyspieszać spalanie tłuszczu, to nie należy zbytnio zawierzać agresywnym reklamom przekonującym, że łykanie zawierających je pigułek bez żadnego wysiłku doprowadzi do utraty zbędnych kilogramów. Suplementy stanowić mogą jedynie uzupełnienie zabiegów żywieniowych i treningowych. Warto także sobie zapamiętać, że kawa nie musi być zielona, by wspomagała odchudzanie!
Źródła:
Vinson JA, Burnham BR, Nagendran MV. Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:21-7. doi: 10.2147/DMSO.S27665. Epub 2012 Jan 18 · Koot P, Deurenberg P. Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Ann Nutr Metab. 1995;39(3):135-42. · Hursel R, et al. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81. · Bracco D, et al. Effects of caffeine on energy metabolism, heart rate, and methylxanthine metabolism in lean and obese women. Am J Physiol. 1995 Oct;269(4 Pt 1):E671-8.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.