W skład preparatów o działaniu termogennym wchodzą rozmaite komponenty pochodzenia roślinnego, będące źródłem bioaktywnych substancji zwiększających produkcję ciepła. Jednym z takich składników jest kwas chlorogenowy zawarty w ekstrakcie z nasion zielonej kawy. Oprócz tego, że związek ten posiada działanie antyoksydacyjne oraz wspomagać może odchudzanie, to badania naukowe wskazują także, iż wysoka jego podaż zwiększać może poziom homocysteiny we krwi, co jest zjawiskiem wysoce niepożądanym.
Homocysteina zwana cholesterolem XXI wieku zaliczana jest do aminokwasów siarkowych, powstaje w naszym organizmie w toku przemian metioniny – innego aminokwasu zawartego w pożywieniu. Podwyższony poziom tego związku traktowany jest jako jeden z czynników rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca. Co więcej, spora część naszego społeczeństwa (szacuje się, że nawet 10% Polaków), ma zbyt wysoki poziom homocysteiny we krwi, co spowodowane jest niewłaściwą dietą (głównie niedoborami kwasu foliowego, witaminy B12), paleniem papierosów i wypijaniem zbyt dużych ilości kawy, a także uwarunkowaniami genetycznymi.
Osoby przyjmujące spalacze tłuszczu powinny więc zachować pewną ostrożność i umiar w ich stosowaniu. Stała suplementacja preparatami zawierającymi kwas chlorogenowy może spowodować stały wzrost poziomu homocysteiny, podobnie nawet krótkotrwałe przyjmowanie wysokich dawek przekraczających zalecenia producenta wiązać się może z pewnym ryzykiem. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby palące papierosy, regularnie pijące kawę oraz przede wszystkim wegetarianie i weganie – ich diety często bowiem deficytowe są w witaminę B12 biorącą udział w metabolizmie metioniny i zmniejszającą poziom homocysteiny w ustroju. Chwilowy wzrost poziomu homocysteiny notuje się także w przypadku spożycia bardzo wysokobiałkowych posiłków
W czasie stosowanie termogeników zawierających kwas chlorogenowy warto zastosować dodatkową suplementację kwasem foliowym i opcjonalnie także – witaminą B12, które wykazują zdolność do obniżania poziomu homocysteiny. Podobnie działają także cholina i betaina – zawarte także w niektórych preparatach przyspieszających odchudzanie.