Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Składnik zawarty w „spalaczach tłuszczu” a „cholesterol XXI wieku”

Suplementy zawierające w składzie substancje o działaniu termogennym nazywane obiegowo „spalaczami tłuszczu” w ostatnich czasach niemalże zdominowały rynek suplementów diety - żadne inne preparaty odchudzające nie cieszą się takim zainteresowaniem wśród osób aktywnych fizycznie. Niektórzy środki tego typu cenią sobie na tyle, że używają ich praktycznie przez cały rok. Tymczasem zarówno zbyt długie stosowanie termogeników, jak i przyjmowanie przesadnie wysokich dawek może niekorzystnie odbić się na zdrowiu i to wcale nie ze względu na zawartą nich kofeinę.

W skład preparatów o działaniu termogennym wchodzą rozmaite komponenty pochodzenia roślinnego, będące źródłem bioaktywnych substancji zwiększających produkcję ciepła. Jednym z takich składników jest kwas chlorogenowy zawarty w ekstrakcie z nasion zielonej kawy. Oprócz tego, że związek ten posiada działanie antyoksydacyjne oraz wspomagać może odchudzanie,  to badania naukowe wskazują także, iż wysoka jego podaż zwiększać może poziom homocysteiny we krwi, co jest zjawiskiem wysoce niepożądanym.

Homocysteina zwana cholesterolem XXI wieku zaliczana jest do aminokwasów siarkowych, powstaje w naszym organizmie w toku przemian metioniny – innego aminokwasu zawartego w pożywieniu. Podwyższony poziom tego związku traktowany jest jako jeden z czynników rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca. Co więcej, spora część naszego społeczeństwa (szacuje się, że nawet 10% Polaków), ma zbyt wysoki poziom homocysteiny we krwi, co spowodowane jest niewłaściwą dietą (głównie niedoborami kwasu foliowego, witaminy B12), paleniem papierosów i wypijaniem zbyt dużych ilości kawy, a także uwarunkowaniami genetycznymi.

Osoby przyjmujące spalacze tłuszczu powinny więc zachować pewną ostrożność i umiar w ich stosowaniu. Stała suplementacja preparatami zawierającymi kwas chlorogenowy może spowodować stały wzrost poziomu homocysteiny, podobnie nawet krótkotrwałe przyjmowanie wysokich dawek przekraczających zalecenia producenta wiązać się może z pewnym ryzykiem. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby palące papierosy, regularnie pijące kawę oraz przede wszystkim wegetarianie i weganie – ich diety często bowiem deficytowe są w witaminę B12 biorącą udział w metabolizmie metioniny i zmniejszającą poziom homocysteiny w ustroju. Chwilowy wzrost poziomu homocysteiny notuje się także w przypadku spożycia bardzo wysokobiałkowych posiłków

W czasie stosowanie termogeników zawierających kwas chlorogenowy warto zastosować dodatkową suplementację kwasem foliowym i opcjonalnie także – witaminą B12, które wykazują zdolność do obniżania poziomu homocysteiny. Podobnie działają także cholina i betaina – zawarte także w niektórych preparatach przyspieszających odchudzanie. 

Źródła: • Mayo Clin Proc. 2008 Nov;83(11):1203-12.Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and meta-analysis.Humphrey LL, Fu R, Rogers K, Freeman M, Helfand M. • Verhoef P, de Groot LC.Dietary determinants of plasma homocysteine concentrations. Semin Vasc Med. 2005 May;5(2):110-23

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.