Charakterystyka
Kwas alfa-liponowy jest organicznym związkiem chemicznym z grupy kwasów karboksylowych. Jest on ośmiowęglowym, nasyconym kwasem tłuszczowym. W produktach żywnościowych występuje między innymi w:
- brokułach
- szpinaku
- wątróbce
- drożdżach.
Glutation i chelatacja metali ciężkich
Kwas ten posiada bardzo ciekawą właściwość chelatacji metali. W przypadku metali ciężkich pozwala to na usunięcie dostarczanych metali ciężkich z zewnątrz. Z kolei, jeżeli chodzi o te niezbędne dla naszego organizmu, tworzy z nimi związki pozwalające na lepsze ich wykorzystanie. Proces chelatacji, czyli połączenia aminokwasu z metalem zachodzi dzięki obecności w składzie kwasu alfa-liponowego glutationu i specyficznych enzymów. Usuwanie nadmiaru metali ciężkich z organizmu pozwala uniknąć nam wielu niekorzystnych dolegliwości i chorób związanych z ich kumulowaniem w organach.
Zdolność R-ALA do zwiększonej syntezy glutationu niesie za sobą szereg pozytywnych następstw. Jedną z nich jest wspomaganie organizmu w znacznej regeneracji wątroby. W badaniach na temat działania ochronnego glutationu na wątrobę wykazano, iż daje on możliwość regeneracji tego narządu, nawet w przypadku zatruć grzybami muchomora. Wśród 75 badanych osób, aż 67 wróciło do pełnego zdrowia w funkcjonowaniu wątroby.
Gospodarka insulinowa
R-ALA ma właściwości regulowania gospodarki insulinowej organizmu. Z tego też względu idealnie sprawdza się jako suplement okołotreningowy lub w przypadku osób z insulinoopornością. Zwiększenie wrażliwości na insulinę i pomoc w transporcie cukru do komórek przyczynia się do lepszego wykorzystania cukru i obniżenia jego poziomu we krwi.
W badaniu z 2009 roku przeprowadzonym przez Uniwersytet „Popular Autónoma del Estado de Puebla” i trwającym rok wzięło udział 45 pacjentów chorych na cukrzycę. Każdy z pacjentów miał problemy z objawami bólu, drętwienia i problemami skórnymi. Badania wykazały, iż stosowanie 600 mg kwasu alfa-liponowego w znacznym stopniu wpłynęło na poprawę wrażliwości insulinowej oraz transport cukru do krwi.
Kwas R-ALA przede wszystkim działa pozytywnie w czasie leczenia neuropatii cukrzycowej, przyczyniając się do zmniejszenia jej skutków w postaci drętwienia, bólu mięśni, problemów skórnych czy mrowienia kończyn.
Procesy starzenia się
Kwas alfa-liponowy jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki w naszym ciele. Dzięki tej właściwości jest w stanie w pewnym stopniu spowolnić procesy starzenia się organizmu. W przeprowadzonych badaniach udowodniono, że R-ALA wspomaga pracę układu nerwowego, spowalniając degradację komórek mózgowych. Co ciekawe, potwierdzono to nawet u chorych na Alzheimera.
Podsumowanie
R-ALA w związku ze swoimi właściwościami jest dodatkiem nie tylko dla osób borykających się z problemami cukrzycowymi, czy wątrobowymi, ale również dla osób aktywnych fizycznie, których celem jest kształtowanie sylwetki. Zastosowanie jego sprawdza się dobrze w okolicy treningu siłowego.