Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Niedoceniane właściwości czereśni

Niedoceniane właściwości czereśni
Czereśnie należą do owoców, które dostępne są jedynie przez krótki okres roku, a szkoda – zawierają one bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Zaskakujące jest to, że o ile o walorach truskawek, malin, jagód, jabłek, winogron i cytrusów mówi i pisze się wiele, o tyle brakuje podobnego zainteresowania odżywczymi i prozdrowotnymi właściwościami czereśni. W niniejszym opracowaniu postaram się więc nadrobić temat wskazując na ciekawe walory tych owoców.

Wartość odżywcza czereśni

Patrząc na wartość odżywczą czereśni łatwo dojść do wniosku, że niczym szczególnym się one nie wyróżniają na tle innych owoców. Zawierając co prawda całkiem sporo potasu (ok 200mg na 100g*), trochę witaminy C (15mg na 100g*) i trochę witamin z grupy B, ale dawki wspomnianych składników nie robią wrażenia na tle innych owoców sezonowych takich jak choćby truskawki czy maliny. Dodatkowo, czereśnie są też stosunkowo wysokokaloryczne (60kcal na 100g*), co związane jest z relatywnie wysoką zawartością węglowodanów (14 – 15g na 100g, z czego ledwie 1,5g to błonnik). Czy więc jedynym walorem czereśni jest ich nietuzinkowy smak i aromat? Okazuje się, że nie!

Bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy

Czereśnie należą do owoców niezwykle zasobnych w substancje o właściwościach antyoksydacyjnych, a także takich, które działają przeciwzapalnie, przeciwagregacyjnie i przeciwnowotworowe. Zaliczyć można do nich pełen pakiet antocyjanów (nadających czereśniom charakterystyczną barwę), a także substancje takie jak kwas hydroksycynamonowy i alkohol perillylowy, które w badaniach in vitro okazały się zabójcze dla komórek nowotworowych! Innym walorem tych owoców jest także wysoka zawartość melatoniny, czyli hormonu snu, który dodatkowo posiada właściwości antyoksydacyjne.

Czereśnie w badaniach naukowych

W ostatnich latach przeprowadzono sporo badań naukowych z zastosowaniem bądź to całych czereśni, bądź też specjalnie ekstraktów. W toku tychże badań zaobserwowano m.in. że:

Substancje zawarte w czereśniach pomagają regulować glikemię wspomagając leczenie cukrzycy [Lachin]. To badanie zostało jednak  przeprowadzone na zwierzętach.

Codzienna konsumpcja czereśni (dawka użyta w badaniu wynosiła 280g), pomaga obniżyć poziom markerów stanu zapalnego, co     potencjalnie może wspomagać tym samym leczenie chorób o podłożu zapalnym [Kelley i wsp.]. Eksperyment został przeprowadzony z udziałem zdrowych dorosłych ochotników – zarówno kobiet jak i     mężczyzn).

Regularna konsumpcja czereśni może istotnie zmniejszać ryzyko     nawrotów zaostrzeń dny moczanowej [Zhang i wsp.]. Badanie przeprowadzono z udziałem 633 dorosłych osób dotkniętych dną moczanową.     

Substancje zawarte w czereśniach (takie jak melatonina) mogą w sposób delikatny i bezpieczny wspomagać zasypianie i poprawiać jakość snu [Piegon i wsp.]. Efekt zanotowano w podwójnie zaślepionym, krzyżowym badaniu z randomizacją przeprowadzonym z udziałem osób starszych.

Istnieją też opracowania oparte na badaniach naukowych, których autorzy wskazują, że jedną z wielu korzyści wynikających z konsumpcji czereśni może być zmniejszone ryzyko rozwoju nowotworów oraz spadek ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych [McCune i wsp].     

Podsumowanie

Jak widać, niedoceniane czereśnie posiadają szereg ciekawych walorów, które sprawiają, że zdecydowanie warto włączyć je do diety. Argumentem na rzecz regularnej konsumpcji tych owoców jest antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwartretyczne i przeciwnowotworowe, a także nietuzinkowe właściwości smakowe. Najlepiej oczywiście jeść czereśnie zerwane prosto z drzewa, z domowego sadu.  

Źródła: Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2014 Jan;8(1):67-74. J Nutr. 2013 Mar;143(3):340-4. Arthritis Rheum. 2012 Dec;64(12):4004-11. J Med Food. 2010 Jun; 13(3): 579–583.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie