Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Pokarmy o największej gęstości odżywczej

Pokarmy o największej gęstości odżywczej
Czasem już sami nie wiemy, czy coś jest zdrowe czy nie. Docierają do nas sprzeczne informacje, nowe badania naukowe potwierdzające lub obalające mity. Masło, mleko, gluten, czekolada, kawa. Można znaleźć wiele informacji, ale skąd wiadomo, które są prawdziwe? Jak potwierdzić zdrowotność produktów i mieć pewność, jakie wartości odżywcze zawierają? Z pomocą przyjdzie nam określenie gęstość odżywcza.

Co dokładnie oznacza gęstość odżywcza?

Nie chodzi o gęstość energetyczną, czyli ilość kalorii przypadającą na 100 g produktu. Gęstość odżywcza to ilość mikroskładników, czyli witamin, związków mineralnych, błonnika, związków fitochemicznych, czyli wszystkich substancji pokarmowych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i przypadających na każde 100 kcal danego produktu.

Nasze codzienne zapotrzebowanie energetyczne jest uzależnione od wielu czynników. Ilość kalorii powinna się zgadzać, a jeść możemy różne zdrowe produkty w zależności od naszych upodobań smakowych. Warto się więc zorientować, które z nich mają największą gęstość odżywczą i włączyć je do codziennego jadłospisu. Dzięki temu będziemy dostarczać największą możliwą ilość wartości odżywczych mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

17 najważniejszych mikroskładników

W 2014 amerykańska agencja rządowa odpowiedzialna za profilaktykę chorób i nadzór nad zdrowiem publicznym opublikowała badania, w których wyodrębniono 41 najbardziej odżywczych produktów. Są to warzywa i owoce — zawierają najwięcej witamin i minerałów, najbardziej powiązanych z obniżonym ryzykiem zachorowania na schorzenia przewlekłe. Jest to 17 składników odżywczych, w tym 8 uznawanych za kluczowe w profilaktyce chorób serca oraz chorób nowotworowych: żelazo, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witaminy B6, B12, C oraz K. W badaniu wzięto pod uwagę minimalne zapotrzebowanie dzienne na 17 składników oraz ich przyswajalność. Niektóre produkty są bogate w wartości odżywcze, ale nie do końca możemy z nich skorzystać.

Zielone jest najzdrowsze

Wskazano 41 produktów, które według klasyfikacji uzyskały najwięcej punktów i mogą się pochwalić największą gęstością odżywczą. Jak się okazuje, warzywa o ciemnozielonych liściach przodują w ilości drogocennych składników przypadających na każde 100 kcal.

Pierwszą dziesiątkę z największą ilością punktów otwierają:

  1. rukiew wodna,
  2. kapusta pekińska,
  3. burak liściowy,
  4. botwinka,
  5. szpinak,
  6. cykoria,
  7. sałata liściowa,
  8. zielona pietruszka,
  9. sałata rzymska,
  10. kapusta.

Podsumowanie

Na talerzu każdego z nas codziennie powinna się znaleźć porcja zielonych warzyw. Zamiast talerza może być szklanka i odżywczy koktajl. Zielone liście połączone ze smacznymi owocami na pewno przekonają niejednego przeciwnika zieleniny. Jedzenie produktów najbardziej opłacalnych zdrowotnie to idealna inwestycja na przyszłość. Wykorzystujemy każdą kilokalorię, aby odżywiać i wzmacniać nasz organizm.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.