Co dokładnie oznacza gęstość odżywcza?
Nie chodzi o gęstość energetyczną, czyli ilość kalorii przypadającą na 100 g produktu. Gęstość odżywcza to ilość mikroskładników, czyli witamin, związków mineralnych, błonnika, związków fitochemicznych, czyli wszystkich substancji pokarmowych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i przypadających na każde 100 kcal danego produktu.
Nasze codzienne zapotrzebowanie energetyczne jest uzależnione od wielu czynników. Ilość kalorii powinna się zgadzać, a jeść możemy różne zdrowe produkty w zależności od naszych upodobań smakowych. Warto się więc zorientować, które z nich mają największą gęstość odżywczą i włączyć je do codziennego jadłospisu. Dzięki temu będziemy dostarczać największą możliwą ilość wartości odżywczych mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
17 najważniejszych mikroskładników
W 2014 amerykańska agencja rządowa odpowiedzialna za profilaktykę chorób i nadzór nad zdrowiem publicznym opublikowała badania, w których wyodrębniono 41 najbardziej odżywczych produktów. Są to warzywa i owoce — zawierają najwięcej witamin i minerałów, najbardziej powiązanych z obniżonym ryzykiem zachorowania na schorzenia przewlekłe. Jest to 17 składników odżywczych, w tym 8 uznawanych za kluczowe w profilaktyce chorób serca oraz chorób nowotworowych: żelazo, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witaminy B6, B12, C oraz K. W badaniu wzięto pod uwagę minimalne zapotrzebowanie dzienne na 17 składników oraz ich przyswajalność. Niektóre produkty są bogate w wartości odżywcze, ale nie do końca możemy z nich skorzystać.
Zielone jest najzdrowsze
Wskazano 41 produktów, które według klasyfikacji uzyskały najwięcej punktów i mogą się pochwalić największą gęstością odżywczą. Jak się okazuje, warzywa o ciemnozielonych liściach przodują w ilości drogocennych składników przypadających na każde 100 kcal.
Pierwszą dziesiątkę z największą ilością punktów otwierają:
- rukiew wodna,
- kapusta pekińska,
- burak liściowy,
- botwinka,
- szpinak,
- cykoria,
- sałata liściowa,
- zielona pietruszka,
- sałata rzymska,
- kapusta.
Podsumowanie
Na talerzu każdego z nas codziennie powinna się znaleźć porcja zielonych warzyw. Zamiast talerza może być szklanka i odżywczy koktajl. Zielone liście połączone ze smacznymi owocami na pewno przekonają niejednego przeciwnika zieleniny. Jedzenie produktów najbardziej opłacalnych zdrowotnie to idealna inwestycja na przyszłość. Wykorzystujemy każdą kilokalorię, aby odżywiać i wzmacniać nasz organizm.