Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

RONS – czyli mięśnie, a stres oksydacyjny

Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na zdrowie od wielu lat jest dyskutowany. Czym są wolne rodniki nadtlenkowe?

Fizjologia człowieka Z. Traczyk, A. Trzebski: „Powstają one prawidłowo podczas oksydacji w łańcuchu odde­chowym w mitochondriach. W zdrowym organiz­mie są skutecznie rozkładane przez enzymy antyoksydacyjne, takie jak dysmutaza ponadnadtlenkowa (SOD), katalaza czy peroksydaza. Wspomagają ich usuwanie także witaminy antyoksydacyjne, takie jak kwas askorbinowy (witamina C) i tokoferol (witami­na E). Wolne rodniki nadtlenkowe i hydroksylowe są bardzo niebezpiecznym produktem ubocznym przemian tlenowych.”.

Wolnym rodnikom naukowcy przypisują starzenie się, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nowotwory, artretyzm, udar mózgu i inne. Przemysł suplementacyjny szybko podchwycił hasło: „wolne rodniki” i rozpoczęła się wielka sprzedaż witamin A,C i E, beta karotenu, koenzymu Q. Z zastosowaniem powyższych substancji wiąże się wiele problemów. Niestety, błyskotliwy marketing powoduje ,że antyoksydanty wg różnych źródeł regularnie stosuje od 10 do 20% populacji w Europie i USA!

Badacze, doszli do szokujących wniosków:

Nie potwierdzono „ochronnego” wpływu witamin A,C, E, beta karotenu. Reszta jest wielką niewiadomą, wyniki są niejednoznaczne. Wg niektórych badań witamina A, E oraz beta karoten mają zwiększać śmiertelność wśród badanej grupy:„Beta karoten, witamina A i witamina E podawane razem lub osobno, zwiększają śmiertelność! Nie ma żadnych dowodów na to, że witamina C przedłuża życie, jak i na to że jest szkodliwa.” Źródło: “Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary PreventionSystematic Review and Meta-analysis”  Journal of the American Medical Association,

W innym badaniu stwierdzono ochronny wpływ witamin A, E i selenu.

W najlepszym wypadku podawanie witamin jest tylko marnowaniem pieniędzy: „w kolejnym badaniu na 161 808 kobietach, prowadzonym przez 8 lat (1998-2005) nie wykazano żadnych różnic w ryzyku raka, choroby serca i śmiercią pomiędzy stosującymi preparaty multiwitaminowe, a kobietami nie stosującymi tych preparatów!”. „Po ośmiu latach okazało się, że te, które łykały witaminy i minerały, zapadały na nowotwory jajnika, płuc, piersi czy miały udar mózgu lub zawał serca równie często jak kobiety, które dostawały placebo.”

 

  1. Naukowcy doszli do wniosku, że: „najlepszym rozwiązaniem jest narażanie organizmu na stres oksydacyjny, ponieważ stosowanie antyoksydantów uniemożliwia osiągnięcie adaptacji!”
  2. W żadnym z badań nie stwierdzono zmian w równowadze anaboliczno-katabolicznej, poprawie siły mięśni czy wytrzymałości – co oznacza brak wpływu antyoksydantów na możliwości wysiłkowe!
  3. Zastosowanie antyoksydantów powinno dotyczyć tylko wybranych przypadków, przemęczenia i przetrenowania.

Wedle obecnej wiedzy RONS to normalne zjawisko, z którym nie należy walczyć – bo jest konieczne do osiągania wyników sportowych. Podawanie antyoksydantów ze względu na zwiększanie śmiertelności (nawet jeśli to dane teoretyczne) powinno się rozważyć. Stosowanie witaminy A,C, E oraz beta-karotenu wg niektórych badań zwiększa śmiertelność, wg innych ją zmniejsza. 

 

Źródła: Referencje, źródła: 1. “Aktualny stan wiedzy nt RONS i wysiłku fizycznego” Medicina Sportiva 2011 Rocznik 27, Numer 4, 2011 2. “Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary PreventionSystematic Review and Meta-analysis” Journal of the American Medical Association 3. „Druga twarz tlenu” Bartosz G. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2001. 4. “Exercise -induced oxidative stress before and after vitamin C supplementa tion.” Alessio HM, Goldfarb AH, Cao G. Int J Sport Nutr 1997; 7: 1-9. 5. “Blood antioxidant status and erythrocyte lipidperoxi dation follo wing distance running.” Duthie GG, Robertson JD, Mau ghan RJ, Morrice PC. Arch Bio chem Bio phys 1990; 282: 78-83. 6. “Blood glutathione oxidation during human exercise “Gohil K, Vigue C, Stanley WC, Brooks GA, Pac ker L.. J Appl Phy siol 1988; 64: 115-119. 7. “Multivitamin Use and Risk of Cancer and Cardiovascular Disease in the Women's Health Initiative Cohorts” 8. „Fizjologia człowieka” Z. Traczyk, A. Trzebski 9. „Suplementy diety? Nie łykaj bez sensu!” Newsweek 7 czerwca 2012

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.