Mózg jest niczym precyzyjnie skonstruowana maszyna. Wydajność pracy tego narządu zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim od właściwego odżywienia. Niedobór składników pokarmowych może wpłynąć na procesy poznawcze, utrudnić zapamiętywanie i wpływać negatywnie na koncentrację. Oto składniki pokarmowe, których deficyt w codziennym jadłospisie może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie mózgu:
Witaminy z grupy B
Jest to grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, określanych wspólną nazwą B-kompleks. Głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, wątróbka, a także rośliny strączkowe, banany, ziemniaki. Witaminy z grupy B posiadają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie mózgu, co potwierdzają badania naukowe. Wyniki jednego z nich, przeprowadzonego na kobietach w różnym wieku, wskazują że stosowanie diety bogatej w m.in. w witaminę B12, B6 i kwas foliowy przez okres 35 dni wpłynęło pozytywnie na pamięć oraz zdolność uczenia się. Znaczenie witamin z grupy B dla wydajności mózgu potwierdzają także badania przeprowadzone na modelu zwierzęcym – dieta bogata w te związki sprawdzała się zwłaszcza w przypadku współwystępowania deficytu choliny.
Żelazo
Ten składnik mineralny odgrywa istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, o czym mówi się niewiele. Niedobory tego składnika dotyczą najczęściej młodych kobiet – zwłaszcza aktywnych fizycznie, rzadziej ma to miejsce w przypadku mężczyzn (dotyczy wegetarian, wegan, niektórych wyczynowych sportowców). Zależność pomiędzy niedoborem żelaza a wydajnością pracy mózgu również została potwierdzona w badaniach naukowych. Pośród młodych kobiet, u których nie stwierdzono anemii, suplementacja żelazem przyniosła od 5 do 7- krotnej poprawy zdolności poznawczych.
DHA
DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to wielonienasycony kwas tłuszczowy należący do rodziny omega 3. O kwasach tłuszczowych z rodziny omega 3 wiele mówi się w kontekście profilaktyki i zwalczania chorób układu krążenia, natomiast rzadko wspomina się o innych korzyściach wynikających z regularnej ich konsumpcji, do których należy między innymi optymalna praca mózgu. W jednym z badań, przeprowadzonych na seniorach posiadających problemy z pamięcią, wskazano na istotną poprawę zarówno pamięci jak i zdolności uczenia się, po przeprowadzeniu suplementacji kwasem tłuszczowym DHA. W innym badaniu zauważono związek pomiędzy poziomem DHA a zdolnością do rozwiązywania testów oceniających elastyczność umysłową.
Tauryna
Tauryna to aminokwas egzogenny, posiadający zdolność do przenikania bariery krew-mózg. Jego źródłem jest mięso oraz owoce morza. Związek ten pełni ważną funkcję w procesie zapamiętywania, odpowiada za stabilizowanie błon komórkowych oraz może zapobiegać napadom padaczkowym. Badania naukowe wskazują także, że tauryna może zapobiegać procesom starzenia się komórek nerwowych oraz pozytywnie wpływać na poprawę nastroju.
Podsumowanie
Sprawne funkcjonowanie mózgu a co z tym związane poprawa funkcji poznawczych, zdolności zapamiętywania, uczenia się i elastycznego myślenia jest bezpośrednio związane z prawidłowym odżywianiem. Dieta właściwie zbilansowana, uzupełniona ewentualną kierunkową suplementacją znacznie poprawia wydajność pracy mózgu. Do składników pokarmowych posiadających znaczenie dla funkcjonowania mózgu potwierdzone w badaniach naukowych należą: żelazo, witaminy z grupy B, tauryna oraz DHA.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.