Cytryniec chiński – starożytny owoc o ciekawych właściwościach
Cytryniec chiński to wartościowe pnącze hodowane głównie w Chinach, Korei i Syberii. Ma szerokie zastosowanie...
W czym zabierać jedzenie do pracy? Czyli pudełka i torby na żywność
Zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Coraz więcej osób zaczyna dbać o to, co spożywa...
Czy spożywasz odpowiednią ilość żelaza?
Żelazo należy do niezbędnych składników naszej diety. Bez odpowiedniego spożycia tego makroelementu z...
Co to jest MSM?
MSM, czyli metylosulfonylometan lub inaczej metylosiarczan metanu, jest organicznym związkiem siarki....
Wieprzowina jako źródło białka, witamin i żelaza
Wieprzowina raczej nie cieszy się dużym uznaniem wśród dietetyków, trenerów i osób chcących się zdrowo...
Ksylitol? Nie dla każdego!
Ksylitol bez wątpienia stanowić może lepszą alternatywę dla stołowego cukru. Związane jest to z niższą...
Nadwaga niszczy mózg
W ramach rozmaitych akcji edukacyjnych, ukierunkowanych na poprawę zdrowia, wiele mówi się o konieczności...
Czy leki wolno popijać mlekiem?
Temat interakcji leków z żywnością jest zagadnieniem ciekawym i wartym uwagi, głównie przez to, że faktycznie...
Czego nie jeść w ciąży?
Ciąża to czas, w którym należy położyć szczególny nacisk na kwestie związane z odżywianiem. W świecie...
Czy trenować w czasie choroby?
Sezon przeziębień, grypy, osłabienia i gorszego samopoczucia mamy aktualnie w pełni. Wiele osób zadaje...
Złe jedzenie jak narkotyk
O tym, że jedzenie może uzależniać mówi i pisze się ostatnio sporo. Wiele osób jednak do tematu podchodzi...
Ile można jeść warzyw i owoców?
W jednym z poprzednich artykułów opisana została rola warzyw i owoców w żywieniu osób aktywnych ze szczególnym...
Bezglutenowe śniadanie
Jeszcze parę lat temu mało kto wiedział czym jest gluten, a jakby ktoś powiedział, że można żyć bez kanapek...
Czy naprawdę muszę jeść warzywa i owoce?
Codzienne spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców postrzegane jest jako jedna z kluczowych zasad...