Czym zastąpić jajka?
Jajka to jeden z takich produktów, który wykorzystywany jest do produkcji wielu artykułów spożywczych,...
Dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie?
Orzechy brazylijskie należą do pokarmów, które w szczególności warto uwzględnić w zdrowej diecie. Powodów...
Dieta jaglana – smaczny sposób na odchudzanie?
Kasza jaglana znana jest od wielu lat, ale swoją popularność zdobyła stosunkowo niedawno - głównie za...
Jedzenie w pośpiechu a zdrowie
Tempo życia, praca, dzieci, dom, dodatkowe zajęcia – nie są w dzisiejszych czasach niczym wyjątkowym....
Otyłość powoduje raka?
Otyłość to nie tylko problem natury estetycznej, ale przede wszystkim choroba, która prowadzi do pogłębiającej...
Zabójcza hiperglikemia – czym jest i jak wpływa na organizm?
„Cukier krzepi”, „matko – nie żałuj swemu dziecku cukru” - jeszcze trzy dekady temu tak brzmiące hasło...
Dietetyczne zakupy – praktyczne wskazówki
Robienie zakupów to co prawda czynność prozaiczna, ale stanowiąca istotną część tygodniowego rozkładu...
Zdrowe odżywianie – czego można się nauczyć?
Decydując się na odżywianie w pewien określony sposób, ukierunkowany na osiągnięcie konkretnego celu,...
Piorące orzechy?
Jesteś alergikiem, masz atopię lub problemy z wrażliwą skórą? A może starasz się dbać o środowisko i...
Low-carb dla diabetyków?
Dieta niskowęglowodanowa to dla wielu sposób idealny model żywieniowy dla osiągnięcia szczupłej sylwetki....
Hiperglikemia czyni… głodnym?
Stany głodu i sytości uzależnione są od wielu okoliczności, z których najistotniejszym jest dostępność...
Mało znana witamina U i jej właściwości
Każdy słyszał o witaminie C, D, E, K, a także witaminach z grupy B. Mało kto jednak zna witaminę U. Witamina...
Sól: co za mało – też nie dobrze
Sól kuchenna bywa także nazywana białą śmiercią głównie z tego powodu, że jej nadmierne spożycie ma charakter...
Awokado - interesujące właściwości
Awokado z pewnością nie należy do szczególnie chętnie jadanych przez nas pokarmów, a szkoda – posiada...