Jak powstaje popcorn?
W jądrze ziarna kukurydzy znajduje się odrobina wody. Pod wpływem nagrzewania ziarna, woda zamienia się w parę wodną, która rozszerza się, aż do momentu, gdy łupina wybuchnie. Pod wpływem wysokiej temperatury skrobia znajdująca się w ziarnie kukurydzy zamienia się w gorącą maź. Gdy nagrzeje się do około 170°C - wybucha. Wówczas para zostaje uwolniona, a miękka, napompowana skrobia się rozlewa. W wyniku natychmiastowego chłodzenia się przybiera dziwne kształty. Popcorn może przybierać różne kształty, uzależnione jest to od tego, czy skrobia wydostaje się na zewnątrz równomiernie, czy po trochu przez szczeliny w łupinie.
Ile kalorii ma popcorn?
Na tle innych przekąsek, chipsów, słonych paluszków i słodkich ciasteczek, popcorn wypada bardzo korzystnie. Sama prażona kukurydza jest niskokaloryczna i bez obaw możemy włączać ją od czasu do czasu do naszej diety. Z ostrożnością podchodzić powinniśmy jednak do popcornu, jaki nabyć możemy w kinie. Znajdziemy w nim dużo soli i tłuszczu. Duża porcja takiego popcornu może zawierać nawet około 1000-1500 kcal i około 60-90 g tłuszczu. Wysoka kaloryczność takiego popcornu wynika z tego, że jest on prażony w dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo popcorn taki zawiera bardzo dużą ilość soli. Kaloryczność popcornu kupowanego w kinie może być jeszcze większa. Przykładowo wówczas, gdy zdecydujemy się na popcorn karmelowy.
Popcorn może być jednak przekąską niskokaloryczną. Sam w sobie bowiem kaloryczny nie jest. 100 g popcornu przygotowanego bez dodatku tłuszczu to około 387 kcal. Popcorn jest bardzo lekki, a 100 g tego smakołyku to całkiem spora porcja. Garść takiego popcornu to jedynie 15 kcal. Szklanka popcornu to zaledwie 8 g i jedynie 30 kcal.
Popcorn zawiera niewiele tłuszczów (w 100 g około 4,5 g), znajdziemy w nim za to prawie 13 g białka i 78 g węglowodanów. W 100 g popcornu znajduje się aż 14,5 g błonnika.
Co wartościowego znajduje się w popcornie?
Błonnik
Jak wspomniałam powyżej, popcorn jest bogatym źródłem błonnika. Znajduje się on w łupinkach kukurydzy. Błonnik działa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest niezbędnym składnikiem zrównoważonej diety. Jego niedobory stanowią czynnik ryzyka rozwoju takich chorób jak otyłość, zaparcia, choroby układu krążenia, żylaki odbytu, nowotwory jelita grubego, zapalenia wyrostka robaczkowego, uchyłkowatość jelita grubego. Oczywiście błonnik pochodzący z popcornu nie powinien zastępować w naszej diecie warzyw i owoców.
Polifenole
W popcornie znajdziemy również wiele cennych polifenoli. Są to naturalne przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu. Przeciwutleniacze znajdujące się w popcornie są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Popcorn jest najbogatszym źródłem polifenoli wśród produktów pełnoziarnistych.
Białko, fosfor i żelazo
Popcorn zawiera sporo białka, fosforu i żelaza. Ma ich sporo więcej niż chipsy ziemniaczane. Wysoka (jak na tego typu produkt) zawartość białka w połączeniu z dużą ilością błonnika, sprawia, że popcorn może być produktem, który świetnie hamuje uczucie głodu. Dzięki temu może sprawdzić się jako przekąska między posiłkami.
Nie zawiera glutenu
Zaletą popcornu jest również to, że nie zawiera on glutenu. Dzięki temu może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię, a także nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Jak przygotować popcorn?
Popcorn można przygotować na wiele sposobów. Można spożywać go zarówno na słodko, jak i na słono. Popcorn można przygotować samodzielnie na patelni lub w garnku z wykorzystaniem odrobiny tłuszczu – masła, oleju kokosowego czy oliwy z oliwek. Możemy przygotować popcorn również bez prażenia ziaren na tłuszczu, wówczas przygotujmy popcorn w kuchence mikrofalowej.
Pamiętajmy tylko o tym, aby omijać paczkowane ziarna oznaczone jako rekomendowane do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Zawierają one diacetyl, który ma przypominać maślany smak.
Diacetyl stosowany jest w przemyśle spożywczym w celu nadania potrawom maślanego smaku. Jest to organiczny związek chemiczny zbudowany z dwóch grup acetylowych. Diacetyl może powodować choroby płuc, zarostowe zapalenie oskrzelików. Diacetyl uszkadza również komórki nerwowe i przyspiesza tworzenie się kępek beta-amyloidu – białka odpowiedzialnego za powstawanie schorzeń neurologicznych. Częste spożywanie produktów zawierających diacetyl może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Podsumowanie
Popcorn na tle innych przekąsek wypada bardzo korzystnie. Przygotowany samodzielne w domu jest niskokaloryczny. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i polifenoli. Nie zawiera glutenu i skutecznie hamuje uczucie głodu. Nie należy zastępować nim jednak pełnowartościowych posiłków.