Instagram, sen i zdrowie psychiczne młodych — w czym tkwi problem?
Jako dietetyk i doradca zdrowego stylu życia coraz częściej widzę, że problemem wielu młodych osób nie...
Wiadomo, że np. mięso surowe (szczególnie drób) nie powinno mieć kontaktu z jakimkolwiek produktem, który nie będzie poddawany obróbce termicznej (podgrzewaniu). Na surowych mięsach często rozwijają się bakterie i inne drobnoustroje, które po usmażeniu lub ugotowaniu nie stanowią dla nas jakiegokolwiek zagrożenia. Jednak, gdy takie mięso ma kontakt z surowymi warzywami lub owocami, to oczywiście te mikroorganizmy/bakterie mogą przenieść się na produkty surowe i tym samym spowodować zatrucia pokarmowe.
Tak samo, jeśli cokolwiek przechowujesz w otwartych puszkach, to lepiej, aby warzywa czy owoce, które wydzielają wszelkiego rodzaju kwasy, nie miały kontaktu z metalem. W tym przypadku mogą zachodzić różnego rodzaju reakcje chemiczne, które także mogą być niekorzystne dla warzyw i naszego zdrowia w sensie wprowadzenia do nich substancji związków toksycznych.
Dlatego, sugeruje tak:
Oprócz tego lodówka powinna być regularnie myta i najlepiej odkażana. Wszystko w kontekście bezpieczeństwa zdrowia i unikania zatruć.
Jeśli chodzi o temperaturę, to oczywiście w samej lodówce powinien być to przedział 2-8 stopni. Czym niższa temperatura, tym najczęściej mniejsze ryzyko utraty jakości produktu przed przewidywanym czasem.
Pozdrawiam,
Inez
Jako dietetyk i doradca zdrowego stylu życia coraz częściej widzę, że problemem wielu młodych osób nie...
Zmiana czasu z zimowego na letni i odwrotnie wciąż budzi emocje, choć minęło już ponad sto lat od jej...
Zadaję sobie czasem pytanie – co sprawia, że jedni w starszym wieku zachowują sprawny umysł i ciało,...