Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co i jak ułożyć w lodówce?

Pytanie użytkownika: Co powinno leżeć na jakiej półeczce w lodówce? Jaka temperatura lodówki jest optymalna?
Ekspert odpowiada
Korzystanie z lodówki w dzisiejszych czasach wydaje się niezbędne, gdyż ma ogromne znaczenie w kontekście zachowania jakości potraw i pozwala na wydłużenie przechowywania ich. Oczywiście dla bezpieczeństwa sanitarnego istotna jest „higiena” gospodarowania miejscem w lodówce.

Wiadomo, że np. mięso surowe (szczególnie drób) nie powinno mieć kontaktu z jakimkolwiek produktem, który nie będzie poddawany obróbce termicznej (podgrzewaniu). Na surowych mięsach często rozwijają się bakterie i inne drobnoustroje, które po usmażeniu lub ugotowaniu nie stanowią dla nas jakiegokolwiek zagrożenia. Jednak, gdy takie mięso ma kontakt z surowymi warzywami lub owocami, to oczywiście te mikroorganizmy/bakterie mogą przenieść się na produkty surowe i tym samym spowodować zatrucia pokarmowe. 

Tak samo, jeśli cokolwiek przechowujesz w otwartych puszkach, to lepiej, aby warzywa czy owoce, które wydzielają wszelkiego rodzaju kwasy, nie miały kontaktu z metalem. W tym przypadku mogą zachodzić różnego rodzaju reakcje chemiczne, które także mogą być niekorzystne dla warzyw i naszego zdrowia w sensie wprowadzenia do nich substancji związków toksycznych. 

Dlatego, sugeruje tak: 

  • warzywa i owoce razem, 
  • osobno produkty, które nie będą poddawane obróbce termicznej, będą konsumowane na surowo,
  • osobno mięsa i wędliny, które będą podgrzewane,
  • osobno produkty w puszkach, słoikach, kartonikach. 

Oprócz tego lodówka powinna być regularnie myta i najlepiej odkażana. Wszystko w kontekście bezpieczeństwa zdrowia i unikania zatruć. 

Jeśli chodzi o temperaturę, to oczywiście w samej lodówce powinien być to przedział 2-8 stopni. Czym niższa temperatura, tym najczęściej mniejsze ryzyko utraty jakości produktu przed przewidywanym czasem. 

Pozdrawiam,
Inez