Gdzie można oddać nadmiar jedzenia?
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
Oczywiście znane się jego właściwości zdrowotne, jednak prawda jest taka, że wykorzystujemy jedynie niewielką cząstkę zdrowotnej mocy zawartej w miodzie i produktach pszczelich.
Miód i produkty pszczele są bogate w mikroskładniki, mające swoją wielką rolę w metabolizmie komórkowym. Naturalny miód zawiera szereg substancji posiadających niesamowitą moc: aminokwasy, witaminy, enzymy, białkowe substancje bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz cukry proste i złożone. Prawdziwy miód pszczeli jest naturalnym przeciwutleniaczem o wielu rozmaitych zastosowaniach w zależności od rodzaju i pochodzeniu.
W zależności od tego, z czego powstał miód, rozróżniamy miody nektarowe, które powstają z kwiatów, spadziowe - powstające z wydzieliny owadów ssących soki żywych roślin oraz miody mieszane, czyli nektarowo-spadziowe. Najpopularniejsze rodzaje to miód akacjowy, lipowy, gryczany, koniczynowy, lipowy, malinowy, rzepakowy, wielokwiatowy, spadziowy czy wrzosowy. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i przeznaczony jest do leczenia różnych dolegliwości czy schorzeń.
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
W ostatnich latach świat doświadczył serii wydarzeń, które uwypukliły znaczenie przygotowania się na...
Banki żywności to organizacje non-profit, które zbierają, przechowują i dystrybuują żywność dla osób...