Czy karp jest tłusty? Świąteczny mit kontra fakty
Karp od dekad jest jednym z symboli Bożego Narodzenia w Polsce. Dla jednych to smak dzieciństwa i nieodłączny...
Oczywiście znane się jego właściwości zdrowotne, jednak prawda jest taka, że wykorzystujemy jedynie niewielką cząstkę zdrowotnej mocy zawartej w miodzie i produktach pszczelich.
Miód i produkty pszczele są bogate w mikroskładniki, mające swoją wielką rolę w metabolizmie komórkowym. Naturalny miód zawiera szereg substancji posiadających niesamowitą moc: aminokwasy, witaminy, enzymy, białkowe substancje bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz cukry proste i złożone. Prawdziwy miód pszczeli jest naturalnym przeciwutleniaczem o wielu rozmaitych zastosowaniach w zależności od rodzaju i pochodzeniu.
W zależności od tego, z czego powstał miód, rozróżniamy miody nektarowe, które powstają z kwiatów, spadziowe - powstające z wydzieliny owadów ssących soki żywych roślin oraz miody mieszane, czyli nektarowo-spadziowe. Najpopularniejsze rodzaje to miód akacjowy, lipowy, gryczany, koniczynowy, lipowy, malinowy, rzepakowy, wielokwiatowy, spadziowy czy wrzosowy. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i przeznaczony jest do leczenia różnych dolegliwości czy schorzeń.
Karp od dekad jest jednym z symboli Bożego Narodzenia w Polsce. Dla jednych to smak dzieciństwa i nieodłączny...
Pompki to jedno z najbardziej uniwersalnych ćwiczeń. Nie wymagają sprzętu, zajmują kilka minut i bardzo...
Święta to czas radości i więzi, ale wielu z nas puszczają hamulce, jeśli chodzi o spożycie kalorii. Oczywiście...