Instagram, sen i zdrowie psychiczne młodych — w czym tkwi problem?
Jako dietetyk i doradca zdrowego stylu życia coraz częściej widzę, że problemem wielu młodych osób nie...
Oczywiście znane się jego właściwości zdrowotne, jednak prawda jest taka, że wykorzystujemy jedynie niewielką cząstkę zdrowotnej mocy zawartej w miodzie i produktach pszczelich.
Miód i produkty pszczele są bogate w mikroskładniki, mające swoją wielką rolę w metabolizmie komórkowym. Naturalny miód zawiera szereg substancji posiadających niesamowitą moc: aminokwasy, witaminy, enzymy, białkowe substancje bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz cukry proste i złożone. Prawdziwy miód pszczeli jest naturalnym przeciwutleniaczem o wielu rozmaitych zastosowaniach w zależności od rodzaju i pochodzeniu.
W zależności od tego, z czego powstał miód, rozróżniamy miody nektarowe, które powstają z kwiatów, spadziowe - powstające z wydzieliny owadów ssących soki żywych roślin oraz miody mieszane, czyli nektarowo-spadziowe. Najpopularniejsze rodzaje to miód akacjowy, lipowy, gryczany, koniczynowy, lipowy, malinowy, rzepakowy, wielokwiatowy, spadziowy czy wrzosowy. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i przeznaczony jest do leczenia różnych dolegliwości czy schorzeń.
Jako dietetyk i doradca zdrowego stylu życia coraz częściej widzę, że problemem wielu młodych osób nie...
Zmiana czasu z zimowego na letni i odwrotnie wciąż budzi emocje, choć minęło już ponad sto lat od jej...
Zadaję sobie czasem pytanie – co sprawia, że jedni w starszym wieku zachowują sprawny umysł i ciało,...