Jak wybrać dobrą patelnie i smażyć bezpiecznie?
Wybór dobrej patelni może wydawać się drobiazgiem, ale to właśnie od niej często zależy nie tylko smak,...
Oczywiście znane się jego właściwości zdrowotne, jednak prawda jest taka, że wykorzystujemy jedynie niewielką cząstkę zdrowotnej mocy zawartej w miodzie i produktach pszczelich.
Miód i produkty pszczele są bogate w mikroskładniki, mające swoją wielką rolę w metabolizmie komórkowym. Naturalny miód zawiera szereg substancji posiadających niesamowitą moc: aminokwasy, witaminy, enzymy, białkowe substancje bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz cukry proste i złożone. Prawdziwy miód pszczeli jest naturalnym przeciwutleniaczem o wielu rozmaitych zastosowaniach w zależności od rodzaju i pochodzeniu.
W zależności od tego, z czego powstał miód, rozróżniamy miody nektarowe, które powstają z kwiatów, spadziowe - powstające z wydzieliny owadów ssących soki żywych roślin oraz miody mieszane, czyli nektarowo-spadziowe. Najpopularniejsze rodzaje to miód akacjowy, lipowy, gryczany, koniczynowy, lipowy, malinowy, rzepakowy, wielokwiatowy, spadziowy czy wrzosowy. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i przeznaczony jest do leczenia różnych dolegliwości czy schorzeń.
Wybór dobrej patelni może wydawać się drobiazgiem, ale to właśnie od niej często zależy nie tylko smak,...
Sporty walki od lat przyciągają uwagę widzów, ale również naukowców zajmujących się urazami mózgu. W...
Współczesne tempo życia potrafi przytłoczyć – zawodowe ambicje, obowiązki rodzinne, dbanie o zdrowie...