Gdzie można oddać nadmiar jedzenia?
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
Wybieraj opakowania, które nie zawierają toksycznych bisfenoli A i B. To substancje wpływające bardzo negatywnie na nasz organizm. Udowodniono, że powodują wiele chorób związanych z układem hormonalnym, nerwowym i mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Bardzo ważne jest oznaczenie cyfr na pojemniku. Cyfry 1 – 7 pokazują z jakich substancji powstał. W miarę bezpieczna jest 1: PET - politereftalan etylenu, 2: HDPE - polietylen o dużej gęstości, 4: LDPE - polietylen o małej gęstości, oraz 5: PP - polipropylen. Pozostałe już są substancjami toksycznymi. Szóstka to polistyren, związek z którego powstaje styropian, a 3 i 7 to właśnie niebezpieczny bisfenol A. Pomimo wiedzy na temat niebezpiecznych skutków używania, dalej są obecne w przemyśle i wielu produktach. Ich identyfikacja jest trudna, bo szybko są zastępowane podobnymi, ale jeszcze nie określonymi, jako niebezpieczne zamiennikami. Dlatego też mamy już bisfenol B i C. Pewnie pojawią się inne w niedalekiej przyszłości.
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
W ostatnich latach świat doświadczył serii wydarzeń, które uwypukliły znaczenie przygotowania się na...
Banki żywności to organizacje non-profit, które zbierają, przechowują i dystrybuują żywność dla osób...