Czy na diecie odchudzającej można jeść makrele wędzoną?
Makrela wędzona jest popularnym wyborem wśród miłośników ryb, nie tylko ze względu na swój charakterystyczny...
Wybieraj opakowania, które nie zawierają toksycznych bisfenoli A i B. To substancje wpływające bardzo negatywnie na nasz organizm. Udowodniono, że powodują wiele chorób związanych z układem hormonalnym, nerwowym i mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Bardzo ważne jest oznaczenie cyfr na pojemniku. Cyfry 1 – 7 pokazują z jakich substancji powstał. W miarę bezpieczna jest 1: PET - politereftalan etylenu, 2: HDPE - polietylen o dużej gęstości, 4: LDPE - polietylen o małej gęstości, oraz 5: PP - polipropylen. Pozostałe już są substancjami toksycznymi. Szóstka to polistyren, związek z którego powstaje styropian, a 3 i 7 to właśnie niebezpieczny bisfenol A. Pomimo wiedzy na temat niebezpiecznych skutków używania, dalej są obecne w przemyśle i wielu produktach. Ich identyfikacja jest trudna, bo szybko są zastępowane podobnymi, ale jeszcze nie określonymi, jako niebezpieczne zamiennikami. Dlatego też mamy już bisfenol B i C. Pewnie pojawią się inne w niedalekiej przyszłości.
Makrela wędzona jest popularnym wyborem wśród miłośników ryb, nie tylko ze względu na swój charakterystyczny...
Zatrucia pokarmowe to częste schorzenia wywołane spożyciem skażonej żywności lub wody. Wiele osób na...
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stara się kontrolować swoją dietę, eliminować nadmiar kalorii...