Jak wybrać dobrą patelnie i smażyć bezpiecznie?
Wybór dobrej patelni może wydawać się drobiazgiem, ale to właśnie od niej często zależy nie tylko smak,...
Wybieraj opakowania, które nie zawierają toksycznych bisfenoli A i B. To substancje wpływające bardzo negatywnie na nasz organizm. Udowodniono, że powodują wiele chorób związanych z układem hormonalnym, nerwowym i mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Bardzo ważne jest oznaczenie cyfr na pojemniku. Cyfry 1 – 7 pokazują z jakich substancji powstał. W miarę bezpieczna jest 1: PET - politereftalan etylenu, 2: HDPE - polietylen o dużej gęstości, 4: LDPE - polietylen o małej gęstości, oraz 5: PP - polipropylen. Pozostałe już są substancjami toksycznymi. Szóstka to polistyren, związek z którego powstaje styropian, a 3 i 7 to właśnie niebezpieczny bisfenol A. Pomimo wiedzy na temat niebezpiecznych skutków używania, dalej są obecne w przemyśle i wielu produktach. Ich identyfikacja jest trudna, bo szybko są zastępowane podobnymi, ale jeszcze nie określonymi, jako niebezpieczne zamiennikami. Dlatego też mamy już bisfenol B i C. Pewnie pojawią się inne w niedalekiej przyszłości.
Wybór dobrej patelni może wydawać się drobiazgiem, ale to właśnie od niej często zależy nie tylko smak,...
Sporty walki od lat przyciągają uwagę widzów, ale również naukowców zajmujących się urazami mózgu. W...
Współczesne tempo życia potrafi przytłoczyć – zawodowe ambicje, obowiązki rodzinne, dbanie o zdrowie...