Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

W czym najlepiej przechowywać żywność, jedzenie?

Pytanie użytkownika: W czym mam przechowywać jedzenie aby nie było szkodliwe, najlepiej pojemniki szklane?
Ekspert odpowiada
Każdy z nas przechowuje w domu żywność. Przesypujemy płatki, makarony do plastikowych pojemników czy umieszczamy produkty w lodówce. Czy plastik jest dobrym wyborem?

Wybieraj opakowania, które nie zawierają toksycznych bisfenoli A i B. To substancje wpływające bardzo negatywnie na nasz organizm. Udowodniono, że powodują wiele chorób związanych z układem hormonalnym, nerwowym i mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Bardzo ważne jest oznaczenie cyfr na pojemniku. Cyfry 1 – 7 pokazują z jakich substancji powstał. W miarę bezpieczna jest 1: PET - politereftalan etylenu, 2: HDPE - polietylen o dużej gęstości, 4: LDPE - polietylen o małej gęstości, oraz 5: PP - polipropylen. Pozostałe już są substancjami toksycznymi.  Szóstka to polistyren, związek z którego powstaje styropian, a 3 i 7 to właśnie niebezpieczny  bisfenol A. Pomimo wiedzy na temat niebezpiecznych skutków używania, dalej są obecne w przemyśle i wielu produktach. Ich identyfikacja jest trudna, bo szybko są zastępowane podobnymi, ale jeszcze nie określonymi, jako niebezpieczne zamiennikami. Dlatego też mamy już bisfenol B i C. Pewnie pojawią się inne w niedalekiej przyszłości.