Dlaczego warto jeść cukinię?

Delikatny i nienarzucający się smak cukinii - bliskiej krewniaczki dyni, kojarzony jest przede wszystkim z potrawami takimi jak leczo, warzywo to jednak znakomicie nadaje się także jako składnik wielu innych zdrowych i dietetycznych. Jedna z głównych zasad zdrowego odżywiania mówi, iż jadłospis powinien być urozmaicony, dlatego zdecydowanie warto sięgać po wszelkie sezonowe warzywa i wzbogacać nimi codzienne posiłki. W niniejszym artykule dowiesz się dlaczego warto włączyć do swojego menu dania z cukinii.

Historia i ciekawostki

Ojczyzną cukinii jest Ameryka Środkowa, a tradycje jej spożywania sięgają wg niektórych źródeł 5000 r p.n.e. Do Europy przywędrowała wraz z hiszpańskimi konkwiskadorami i rozpoczęła swoja karierę jako roślina ozdobna. Walory smakowe cukinii zostały docenione najpierw przez Włochów, a później w pozostałych częściach Europy – choć z niemałym trudem, gdyż przez długi czas uważana była po prostu za wyjątkowo mdłą i niesmaczną. Co ciekawe, w niektórych krajach prawdziwym przysmakiem do dziś są kwiaty cukinii, przygotowywane na tysiące różnych sposobów – na słodko i jako dodatek do mięsnych potraw.

Wartość odżywcza

Cukinia jest bardzo niskokaloryczna: 100g tego warzywa to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo znajdziemy w niej znaczne ilości potasu – 230 mg (na 100g), a także wapń i magnez. Oprócz tego na uwagę zasługuje także zawartość witamin- w tym m.in. witaminy C oraz prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Cukinia to także bardzo dobre źródło błonnika – jego zawartość i rodzaj zależy jednak od stopnia dojrzałości warzywa. W mniej dojrzałych dominuje pektyna, a w starszych celuloza.

Jak wybrać cukinię i jak ją przechowywać?

Cukinia jest warzywem dostępnym przez cały rok, jednak latem jest łatwiej dostępna i bardziej atrakcyjna cenowo. Podczas wybierania cukinii do eksperymentów kulinarnych, zwróć uwagę na to, aby skórka była jednolita i gładka. Warzywo musi być jędrne i dość ciężkie! Wybieraj także egzemplarze mniejszych rozmiarów – wąska i długa cukinia posiada mniejsze pestki, a także jest delikatniejsza w smaku, gdyż nie zawiera włóknistych elementów. Przechowywać cukinię należy w suchym i chłodnym miejscu, maksymalnie przez pięć dni – po tym czasie może stracić nie tylko walory smakowe, ale również odżywcze.

Dania z cukinią

Cukinia to świetny dodatek do zapiekanek warzywnych – świetnie komponuje się z bakłażanem i paprykami oraz sosem pomidorowym. Pasuje także do dań z kurczaka, ryżu brązowego czy pełnoziarnistego makaronu. Można na jej bazie przygotowywać aksamitne zupy kremy czy też smakowite  omlety. Cukinia sprawdzi się także jako dodatek do ulubionych sałatek, a w chwili wolnego czasu w sezonie grillowym-  można ją także ugrillować i zjeść, nasączając uprzednio plasterki marynatą z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich i czosnku.

Tak przygotowana cukinia stanowi ciekawe uzupełnienie do mięsnych dań. Inną wartą uwagi opcją – szczególnie interesującą dla osób stosujących dietę odchudzającą, jest zastosowanie cukinii jako substytutu makaronu. Wystarczy pokroić długie warzywo w cienkie paski i włożyć na minutę do wrzątku i otrzymamy niskokaloryczny, aromatyczny odpowiednik makaronu, który można zastosować do dań warzywno- mięsnych z sosem pomidorowym.

Zachęcam zatem do uwzględnienia cukinii w codziennym menu – oprócz tego, że jest smaczna i wartościowa pod względem odżywczym, to dodatkowo nie wymaga skomplikowanej obróbki kulinarnej, a na przełomie lata i jesieni jest łatwo dostępna, a jej cena jest wyjątkowo atrakcyjna.