Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, popularnie zwane „zakwaszeniem”, to problem który dotyczyć może bardzo dużej liczby osób. O ile zakwaszenie organizmu znane jako stan kliniczny (kwasica metaboliczna), jest trudne do osiągnięcia przy pomocy samych zabiegów żywieniowych, o tyle „przewlekła, łagodna kwasica metaboliczna” (tzw. kwasica utajona) może być szybkim następstwem źle zbilansowanej diety.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa? Jest to odpowiedni stosunek kationów (jonów o ładunku dodatnim) i anionów (jonów o ładunku ujemnym) w płynach ustrojowych, warunkujący utrzymanie właściwego pH dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Już niewielkie odchylenia od normy powodują zaburzenia pracy enzymów i upośledzenie metabolizmu. Co prawda organizm dysponuje kilkoma mechanizmami „buforującymi”, które pozwalają równowagę utrzymać, jednakże w procesach tych zużywa się wiele cennych dla naszego zdrowia związków, takich jak choćby niezbędne nam elektrolity oraz dochodzi też do nasilonego katabolizmu białek. Zmieniać może się też wykorzystanie składników pokarmowych przez nasz organizm, a także upośledzony zostać może metabolizm niektórych leków.

Chociaż samo zagadnienie wydaje się dość skomplikowane, to istnieje kilka prostych zabiegów żywieniowych, które w praktyce pozwalają sobie z nim poradzić. Ponieważ źródłem kwasów i zasad są składniki pokarmowe zawarte w żywności, a w naszej diecie dominuje żywności o charakterze kwasotwórczym, komponując jadłospis należy po prostu zestawiać pokaramy w odpowiedni sposób. Spożywając produkty o charakterze kwasotwórczym, a są nimi głownie pokarmy pochodzenia zwierzęcego, warto uzupełniać danie o pokarmy zasadotwórcze, którymi dla odmiany są te pochodzenia roślinnego (oprócz produktów zbożowych). Każdy posiłek zawierający mięso, jaja, ryby, sery, a także kasze, płatki owsiane, pieczywo, ryż czy makaron powinien uwzględniać także warzywa, przede wszystkim te zielone, tudzież owoce, również te kwaśne. Nie koniecznie bowiem produkty o kwaśnym smaku mają działanie zakwaszające, najczęściej jest wręcz odwrotnie.

Wielu osobom wydaje się, że owoce i warzywa to po prostu witaminy, które w razie braków, czy niskiego spożycia uzupełnić można suplementem. Tymczasem są one źródłem również składników o charakterze zasadotwórczym i stanowią niezbędny element zdrowej diety. Szczególnie wysokobiałkowe modele żywieniowe, obfitujące w mięso, jaja czy sery powinny uwzględniać wysoką podaż warzyw i owoców, które są w stanie zneutralizować kwasotwórczy potencjał pokarmów zwierzęcych i przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także formy sportowej i kondycji psychicznej.