Filet z indyka zapiekany z warzywami

Mięso obmyć i osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Natrzeć oliwą z oliwek, posypać sezamem, bazylią, oregano i pieprzem. Położyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pokrojoną cebulę, pieczarki (pokrojone w plasterki), pomidory (w plasterkach) położyć na indyka. Wlać odrobinę wody na dno naczynia. Piec przez około 35 minut w temp. 170 stopni.

 

 

Składniki podstawowe:

  • mięso z piersi indyka bez skóry 115g
  • pomidor 80g
  • pieczarka uprawna świeża
  • cebula 30g
  • ryż 50g
  • oliwa z oliwek 7ml
  • sezam 5g
  • sok pomidorowy 250ml
  • grejpfrut 100g

Składniki dodatkowe:

  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • liść pietruszki
  • seler naciowy

Ryż ugotować na sypko, przed podaniem posypać natką pietruszki i skropić oliwą z oliwek.

Do popicia: sok pomidorowy.

Na deser: grejpfrut

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 467

Białko 32g

Tłuszcze 12g

Węglowodany 57g