Fast food i wysoko przetworzona żywność sprzyjają depresji!

Chociaż zwykliśmy w chwilach zniżki psychicznej nastrój poprawiać sobie słodyczami czy daniami serwowanymi w barach szybkiej obsługi, to okazuje się, że na dłuższą metę takie praktyki wpływają niekorzystnie na nasze samopoczucie, a wręcz sprzyjać mogą depresji. Niestety takie są fakty.

Wysoko przetworzona żywność, a już zwłaszcza słodycze i dania typu fast food mają wiele wad, jednak tego, że działać mogą depresyjnie mało kto się spodziewał. W zasadzie gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi będący następstwem ich spożycia sprzyjać powinien poprawie nastroju i działać relaksacyjnie, tymczasem okazuje się że jest wręcz odwrotnie. Owszem, spożywanie tego typu pokarmów zazwyczaj wiąże się chwilowym uczuciem odprężenia, dość szybko jednak ten błogostan mija i pojawiają się wyrzuty sumienia oraz uczucie ociężałości. To jednak nie wszystkie negatywne konsekwencje takich praktyk.

Wysoko przetworzona żywność dostarcza sporych dawek energii, deficytowa natomiast jest w składniki pokarmowe o charakterze nieenergetycznym, w tym również takie, które korzystnie wpływają na nasz nastrój (magnez, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega 3). Dodatkowo pokarmy te zasobne są w związki niekorzystnie wpływające na kondycję psychiczną,  jak choćby trans-kwasy tłuszczowe. Kiedy zamiast wysokowartościowych produktów żywnościowych regularnie zajadamy się słodyczami czy frytkami, w organizmie powstają niedobory pokarmowe, deficyt potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego składników przy jednoczesnej nadpodaży substancji o działaniu niekorzystnym po pewnym czasie doprowadza do wyraźnej zniżki nastroju.

Wyżej opisana zależność została wstępnie potwierdzona w badaniach naukowych. Specjaliści z Centrum Nauk o Zdrowiu, Katedry Nauk Klinicznych Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria, zauważyli, że depresja częściej występuje u osób regularnie stołujących się w barach szybkiej obsługi. Chociaż na podstawie tej jednej obserwacji trudno dobitnie wykazać, że istnieje przyczynowo-skutkowa zależność pomiędzy konsumpcją dań typu fast food a depresją, to biorąc pod uwagę fakt, iż potwierdzono niekorzystny wpływ obecnych w tego typu pokarmach trans kwasów tłuszczowych na kondycję psychiczną, daje do myślenia.

Jak widać kiepskiej jakości żywność nie tylko destrukcyjnie wpływa na nasz wygląd i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, ale także negatywnie oddziałuje na naszą psychikę. Warto więc zastanowić się nad innym sposobem rozładowywania stresów niż jedzenie słodyczy, frytek, chipsów czy batoników, przyjemność serwowana w ten sposób jest jedynie chwilowa, a w dłuższej perspektywie okazać się może, że efekty będą wręcz odwrotne.

Źródła: • Sánchez-Villegas A, Toledo E, de Irala J, Ruiz-Canela M, Pla-Vidal J, Martínez-González MA. Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression. Public Health Nutr. 2012 Mar;15(3):424-32. • Sánchez-Villegas A, Verberne L, De Irala J, Ruíz-Canela M, Toledo E, Serra-Majem L, Martínez-González MA. Dietary fat intake and the risk of depression: the SUN Project. PLoS One. 2011 Jan 26;6(1):e16268.