Udka z kurczaka z ryżem i dipem czosnkowym

Mięso natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • noga (udo) z kurczaka 220g
  • pomidor 130g
  • ryż Paraboiled 100g
  • cebula 30g
  • majonez dekoracyjny Winiary 5g
  • jogurt naturalny 2% 50ml

Składniki dodatkowe:

  • suszony lubczyk
  • papryka czerwona ostra
  • kurkuma
  • pieprz, sól
  • liść sałaty, czosnek,
  • niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.

Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu.

Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Mięso  położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym.

Pomidora pokroić w cząstki, ułożyć na talerzu, posypać pokrojono drobno cebulą i doprawić pieprzem.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 670

Białko 35g

Tłuszcze 20g

Węglowodany 86g